Гърция: Великденският туризъм се разраства

Очаква се туристическият трафик за Великден в Гърция да счупи рекорда за празниците и дори да надмине нивата отпреди пандемията. Заетостта в хотелите, които ще работят по време на Страстната седмица, вече надхвърля 90 %, а в някои случаи дори се доближава до 100 % в зависимост от дестинацията, съобщи „Катимерини”.

В същото време фериботният трафик на базата на досегашните продажби на билети показва рязко увеличение и заетост от над 90 % на корабите, които ще отплават. Най-голямата гръцка корабна компания, Attica Group, пусна тази година на вода допълнителен ферибот с капацитет от 1700 пътници, за да отговори на търсенето на пътувания до островни дестинации.

Междувременно, по данни на Европейската организация за авиационна безопасност (Евроконтрол), през април се очаква броят на полетите в Гърция да се увеличи с 10-15% в сравнение с миналата година - период, в който броят на полетите е бил същият като през съответния месец на 2019 г., последния преди пандемията.

Близостта на западните и православните великденски празници тази година също допринесе значително за повишената въздушна активност в Гърция през следващите 10 дни. Западният Великден предхожда православния само с една седмица, което създава условия за увеличаване на пътникопотока както от страна на гърците, завръщащи се за празниците в родината си, и на чуждестранните пътници, така и от страна на гърците, пътуващи в чужбина за празниците, уточняват източници от авиоиндустрията.

Броят на планираните полети на международното летище в Атина се е увеличил, а на 14-те регионални летища се очаква да пристигнат около 1190 самолета от Велика сряда до Великденския понеделник. Все още обаче предстои да се уточни степента на заетост на планираните самолети, отбелязват същите източници.

Източниците на Aegean Airlines говорят за силна динамика, която се забелязва още през първото тримесечие и която сега е подкрепена от периода на празнуването на западния и на православния Великден, както и от по-голямото желание на гражданите да пътуват.

Освен това фериботният сезон вече започва както със сезонни, така и с допълнителни плавания, за да се отговори на търсенето на пътнически транспорт, както и на камионите, снабдяващи островите. По данни на Attica Group трафикът към Цикладите показва заетост, близка до 100 %. /БГНЕС

Атина / Гърция