Г7 одобриха сделка за облагане на мултинационалните компании

Групата на напредналите икономики от Г7 постигна "историческа" сделка за данъчно облагане на мултинационални компании, казва британският канцлер на държавната хазна, Риши Сунак, предаде Би Би Си.

На срещата в Лондон финансовите министри се съгласиха страните им да се ангажират с принципа на минимален корпоративен данък от 15%.

Технически гиганти като Amazon и Google могат да бъдат сред засегнатите компании.

Този ход би могъл да осигури милиарди долари към правителствата, за да се изплатят дълговете, възникнали по време на кризата от коронавирус.

Сделката - от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония - ще окаже натиск върху други страни да последват примера им, включително на среща на Г20 следващия месец.

Сунак каза, че споразумението е предназначено да създаде равни условия за глобалните компании.

"След години на дискусии, министрите на финансите от Г7 постигнаха историческо споразумение за реформа на глобалната данъчна система, за да бъде тя годна за световната дигитална ера", каза той.

Правителствата отдавна са се сблъскали с предизвикателството да облагат глобалните компании, работещи в много страни.

Това предизвикателство нарасна с бума в огромни технологични корпорации като Amazon и Facebook.

В момента компаниите могат да създадат местни клонове в държави, които имат относително ниски корпоративни данъци и да декларират печалбите си там.

Това означава, че те плащат само местната данъчна ставка, дори ако печалбите идват главно от продажби, направени другаде. Това е законно и обикновено се прави.

Сделката цели да спре това да се случва по два начина.

Първо, Г7 искат глобална минимална данъчна ставка, за да се избегне "надпревара към дъното", при която страните могат да се подбиват взаимно с ниски данъчни ставки.

На второ място, правилата ще имат за цел да накарат компаниите да плащат данък в страните, където продават своите продукти или услуги, вместо където искат да декларират печалбите си./БГНЕС

Тагове: