Г7 ще подкрепи гасенето на пожарите в Амазония

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че споразумението за предоставяне на "техническа и финансова помощ" на Г7 е близо.

Лидери от САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Канада продължават срещата си в морския град Биариц в понеделник. Критиците обвиниха бразилския президент Жаир Болсонаро в това че е дал "зелена светлина" за унищожаването на Амазонка чрез антиекологична реторика и липса на действия срещу нарушенията при обезлесяването. През миналата седмица президентът Макрон определи пожарите като "международна криза" и настоя те да се разгледат с приоритет на срещата на върха на Г7 този уикенд. В неделя той каза, че "всички съгласни да помагат на онези страни, които са били засегнати от пожарите възможно най-бързо”, предаде Би Би Си. "Нашите екипи осъществяват контакт с всички страни в Амазония, за да можем да финализираме някои много конкретни ангажименти, включващи технически ресурси и финансиране", каза Макрон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще предостави 10 милиона паунда за защита на тропическите гори на Амазонка.

В петък, изправен пред нарастващия натиск от чужбина, президентът Болсонаро упълномощи военните да помогнат за справяне с пожарите. Министерството на отбраната съобщи, че 44 000 военнослужещи са на разположение, за да помогнат, а официалните лица заявиха, че военната намеса е разрешена в седем държави. Болсонаро написа в Туитър, че е приел предложение за подкрепа от израелския премиер Бенямин Нетаняху. /БГНЕС