Габриел: България не може да бъде свидетел на драматичните промени около нас

Не можем да сме свидетел на драматичните промени около нас. България в този момент има нужда от правителство. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.


Габриел заяви, че остава отворена за разговори: „С всичките си действия до този момент съм дала ясна заявка да има шанс за преговори до последно. България в този момент има нужда от правителство“.

Габриел посочи, че трябва да се отговори на очакванията на българските граждани. „Всеки един от нас трябва да бъде отговорен и да подходи изключително отговорно към тази ситуация“, каза тя и потвърди, че разговорите текат и в момента.

„В момента повече от всякога имаме нужда от прагматизъм“, подчерта Габриел.

За да имат шанс преговорите и да имаме стабилно правителство с ясна заявка за реформи и двете коалиции да се чувстват равнопоставени, в този момент не трябва да се говори за детайли, които могат да ни отклонят от голямата цел, смята тя. „Да си дадем шанс България да има правителство, което да завърши еврозоната, Шенген, да отговори на проблемите на българските граждани“.

На въпрос на БГНЕС дали българските политици осъзнават случващото се около нас и заплахите пред националната ни сигурност и защо се обезценява мястото на България в Европа, Габриел отговори: „За последните 9 месеца България много ясно показа, че не може да бъде свидетел на толкова драматични процеси, които се случват около нас. Ние сега трябва да бъдем надежден и доверен партньор на ЕС и НАТО, да отстояваме стратегическата важност на Черно море, да отстояваме своето място в центъра на европейския интеграционен процес. Това е еврозоната, това е Шенген. Много ясно да заявим, че ние искаме тук да бъдем, за да може в България хората да имат доходи, да могат да бъдат разрешавани предизвикателствата, с които те всеки ден се сблъскват. Затова трябва да сме много силни и много разумни“.

Габриел заяви, че изразява съболезнование за жертвите на атентата в Москва. „Но нека не бързаме с версиите“, добави тя. /БГНЕС