Габриел: България се нуждае от ясна външнополитическа стратегия и смело поколение

България трябва да се утвърди като лидер и фактор. Създаването на външнополитическа стратегия на страната е предизвикателство, но и кауза. Страната ни с новото поколение е смела и дръзка.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която домакинства конференцията „Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас“ в Дома на Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Габриел отбеляза, че създаването на външнополитическа стратегия на България е трудна задача, но и кауза, която трябва да допринесе за сигурността в Югоизточна Европа.

"Стратегическият документ е обективна необходимост. Той ще ни помогне да формираме целите и приоритетите си. Трябва да използваме културната, дигиталната и икономическата дипломация", посочи външният министър.

Габриел подчерта, че е необходима активна работа с българите в чужбина и грижа за тях, за да бъде използван техния потенциал.

Мария Габриел каза още, че всички заедно споделяме една нова ера на иновации, нови технологии, но и на нововъзникващи кризи, като акцентира върху опасността от широко разпространената дезинформация.

Българският външен министър изрази своята вяра и подкрепа към младите в страната и заяви, ще техните решения трябва да бъдат конкретни и ориентирани към бъдещето.

"Вярвам в силата на младите хора. Стратегията ще ни помогне да направим бъдещето по-предвидимо и да се справим с новите предизвикателства. Младите имат не само ясна визия, но и са част от решенията, които ще позволят на страната ни да отстоява своите интереси и да бъде надежден партньор", допълни Габриел.

Конференцията е част от серията събития, свързани с подготовката за създаване на външнополитическа стратегия на Република България, по инициатива на вицепремиера Мария Габриел.

Гостите на форума, сред които много млади хора, имаха възможност да споделят своите мнения и визия за проблемите на съвремието, но и за формулирането на външнополитическите приоритети на страната ни.

Част от тях взеха участие в конференцията и изразиха своята позиция относно двустранните отношения със Северна Македония, ролята на България в ЕС и НАТО, сигурността в Черноморския регион, и вътрешнополитическите процеси в страната ни.

В събитието участваха студенти от различни университети, колежи, млади делегати към ООН, както и представители на младежки организации. /БГНЕС