Габриел: България трябва да бъде фактор в Югоизточна Европа

Всички заедно можем да направим така, че България да бъде фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа. Нашата цел е да превърнем предизвикателствата във възможности, думите - в действия.

Това заяви външният министър и вицепремиер Мария Габриел на конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности“, предаде репортер на БГНЕС.

Габриел очерта основите на разработването и приемането на национална стратегия за външната политика. Външният министър очаква консенсус между институциите и обществото, включително българите извън страната.

"Свидетели сме на радикално променена международна среда, кризи пред сигурността, руската агресия срещу Украйна, хибридни действия и кибератаки", заяви външният министър.

Габриел отбеляза, че предстоящата стратегия ще има за цел да увеличи предвидимостта, публичността и да формира ясен консенсус по външнополитически приоритети.

Публичният документ ще има ясен обхват, който да очертае външнополитическата стратегия на България в средносрочен и дългосрочен план.

Вицепремиерът посочи, че икономическата и културната дипломация добиват нови измерения, а създаването на нови стратегически партньорства е все по-важно.

"Цели региони се разглеждат като единно геополитическо пространство, най-близките до нас са Западните Балкани и Черно море", каза Габриел.

"Диалогът и дипломацията са мостът за предвидимо планиране и преговори за стабилен, иновативен свят", добави тя.

Проф. Ингрид Шикова заяви на конференцията, че написването на една стратегия е по-лесната част. По-трудното е конкретното изпълнение на поставените от нея задачи.

Проф. Велизар Шаламанов припомни, че основната цел на една стратегия е да намали изненадите, като допълни: "Стратегията е нашият компас и трябва да бъде изпълнявана".

Шаламанов отбеляза, че според оценката на НАТО следващите години в международната сфера ще бъдат трудни и затова документът трябва да бъде фокусиран върху подобряване на слабите страни и неутрализиране на заплахите.

Идеята на вицепремиера Мария Габриел е да бъдат проведени серия от подобни дебати по темата. /БГНЕС