Габриел: Договаряме конкретна дата за официалното ни присъединяване към Евроцентъра за борба с хибридните заплахи

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в най-кратки срокове лично ще внесе нотификацията за присъединяването на страната ни към Меморандума за разбирателство, подписан при създаването на Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи, предаде БГНЕС.

На заседанието си от 26 май тази година европейската организация с център финландската столица Хелзинки с единодушие одобрява кандидатурата на България, след което отправя официална покана към страната ни за присъединяване.

„C оглед на приоритетния характер за българското правителство на въпросите за повишаването на устойчивостта и противодействието на хибридните заплахи и дезинформацията, планирам да направя това лично в най-кратки срокове, като към настоящия момент с административните органи на Центъра се договаря логистично конкретната дата за провеждане на официалната церемония по присъединяването на България“, подчертава вицепремиерът Габриел.

Секретариатът на Съвета по сигурността към Министерски съвет е определен като национална точка за контакт за междуведомствената координация по отношение на хибридните заплахи.

„В експертните мрежи на Европейския център от българска страна се предвижда да бъдат включени, също така, Секретарят на Съвета по сигурността към МС или определени от него служители от това структурно звено, ръководителите или определени от тях служители на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“, Служба „Военно разузнаване, Националният координатор по кибер-сигурност, представители на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и на Министерството на електронното управление“, посочва още вицепремиерът Габриел. /БГНЕС