Габриел: Единство, конкретни действия и полза за гражданите са ключови за ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел участва в мащабния международен Стратегически форум в Блед. В панела „ЕС - лидер във вземането на решения " бяха обсъдени нуждата от бъдещи реформи на ЕС, разширяването и очакванията на държавите членки. Вицепремиерът подчерта, че при дебатите водещ трябва да бъде балансът между очакванията и резултатите. Пример бе даден с членството на България и Румъния в Шенген и критериите, които двете страни са изпълнили от години, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.


Членството на България в Шенген бе централна тема на всички двустранни срещи на Мария Габриел, като за присъединяването на страната ни бе изразена силна подкрепа от Унгария, Франция, Словения, Португалия, Швеция, Хърватия.

Друг акцент в изказването на Мария Габриел на форума бяха възможностите за оптимизиране на процесите на вземане на решения на европейско ниво. „Решенията на ЕС трябва да адресират глобални предизвикателства, да предоставят приобщаващ подход за решаването им и да носят полза за гражданите, държавите членки на ЕС и отношенията ни със стратегически партньори", заяви вицепремиерът и министър на външните работи.

Габриел наблегна на три ключови думи в изказването си: единство, конкретни действия и полза за гражданите. „Важно е да дадем видимост на европейските истории на успеха и основем подхода си за справяне с глобалните предизвикателства на общоевропейски принципи и ценности като демокрация, свобода и равенство. Тук ключова роля имат гражданите и младите хора. Нека направим така, че техните идеи да бъдат в центъра на търсенето и намирането на отговори на предизвикателствата, за да бъде ЕС лидер във вземането на решения", заключи Мария Габриел./БГНЕС