Габриел: Европа има шанс да бъде лидер в новата вълна иновации

Ролята на образованието е ключова, за да можем да се справим с предизвикателствата на зеления преход и на всичко свързано с климатичните промени.

Европа има шанс да бъде лидер в новата вълна на иновации. Сега е времето да инвестираме масово в иновации, които носят конкретни ползи за енергетика, земеделие, транспорт, здравеопазване.

Европа трябва да зададе правилата, а да не чака някой друг да ги дефинира и да мислим как да ги направим по-справедливи след това.

Това заяви в интервю за БГНЕС Мария Габриел, еврокомисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

С българския еврокомисар разговаряме за ролята на образованието при зеления преход, къде е България в този процес и дали зелените цели не са твърди амбициозни за страните от ЕС.

Ролята на образованието при зеления преход е ключова. Няма как да предложим решения, свързани със зеления преход, ако няма хора, които имат необходимите умения и знания, за да направят така, че тези решения да са адекватни на нуждите на хората, да не оставят никого зад борда и да не позволяват да усещаш нещата, свързани със зеления преход, като тежест“, заяви Мария Габриел.

Тя посочи, че все по-често се говори за „зелени умения“. Тези умения означава да имаш чувствителност по темата за опазването на околната среда.

„Тук ключовата роля не е само на университета, но и на училището. Учителите са тези, които ще предадат уменията. Адресирахме тази тема по два начина на европейско ниво“, каза българският еврокомисар.

Първо, създадохме коалиция за образование за климата. В нея участват училища, университети, директори, студенти, учители, местни власти, които заедно работят по няколко теми. „Тази коалиция има за цел да направи решенията адаптирани към местните реалности, защото едно решение никога няма да бъде общовалидно за всички“, обясни Мария Габриел.

Второ, голямата инициатива за европейските учителски академии. „Днес повече от всякога имаме нужда държавите-членки да работят заедно, за да могат да предоставят достъп на учителите до нови програми, които да им позволят да обогатят своите знания, да имат достъп до педагогически материали, да имат достъп до други колеги, с които да осъвременят начина, по който се преподава, защото това ще запази мотивацията на младите хора по темата. И от друга страна, когато има повече ресурси, посветени на учителите, да видим как може да привлечем повече млади хора“, каза еврокомисарят.

Според Габриел по отношение на образованието България не закъснява, когато става дума за зеления преход. Тя припомни, че при стартирането на европейската коалиция за образование и климата нашата страна и училища са били сред петте най-активни в ЕС.

„Това показва, че в обществото има интерес от тази тема. Сега е важно институциите заедно с гражданите да създадат съвместни решения и след това заедно да видят как те могат на място не да са заплаха, не да служат за страхове от премахване на работни места или унищожаване на цели индустрии, а напротив това да се разглежда като възможност за модернизация, съзидания и да се върви напред“, подчерта Мария Габриел.

Българската еврокомисарка е категорична: Европа има шанс да бъде лидер в нова вълна на иновации. Тя даде за пример, че 42% от стартъпите в света, които са най-напреднали с предлагането на решения за енергийната ефективност, са европейски.

„Друг е въпросът, че е време на тези млади хора и стартиращи предприятия да им се подаде ръка. Затова знаете, че подготвяме европейска иновационна програма. За пръв път от 2011 г. Европа заявява, че, за да успеем със „Зелената сделка“, за да можем да направим така че талантите, компаниите и работните места да са в Европа и да ѝ носят полза, сега е моментът да се инвестира масово в иновации“, заяви Габриел.

Нейната основна цел в момента е това да бъдат така наречените дълбоки иновации, носещи конкретни ползи за енергетика, земеделие, транспорт, здравеопазване.

„Европа е изключително добре позиционирана. Сега е моментът да инвестираме, да запазим талантите си и с много точно определени принципи да не чакаме след 5 години някой друг да е дефинирал правилата и ние да мисли как те да са по-справедливи, а ние да ги фиксираме сега“, заяви еврокомисарят Мария Габриел. /БГНЕС