Габриел: Имаме право на избор, продължаваме да изпълняваме решенията, които сме взели

България е суверенна държава и взема своите суверенни решения, такива изказвания не са в тон с дипломацията. България ще проявява високо ниво на дипломация. Такъв език не може да се отъждествява с дипломация, заяви външният министър Мария Габриел пред бТВ по повод изказвания на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

България има право на своя избор и тя ще продължава да изпълнява решенията, които е взела. Имаме свое право да си отстояваме решенията, които сме взели, коментира Габриел.

Мястото на паметника на съветската армия е в музея, но да не води до разделение в обществото. България е в ЕС и НАТО, споделяме принципи, които ни позволяват с други държави да работим в диалог, каза Габриел.

Отнасям се с уважение към президентската институция, но външният министър отстоява последователната политика по отношение на Украйна. Важно е за нас, че руската агресия в Украйна започна от Русия, Украйна е в правото си да защитава териториалната си цялост. За нас е важно България да е част от целия процес, който ще доведе до възстановяване на Украйна, добави Габриел.

За предстоящата ротация през март, Габриел коментира, че да се случи ротацията ще покаже, че правителството има политическа зрялост.

Това е споразумението аз да съм министър-председателят. Преди да се случи ротацията ще се даде оценка на всеки един министър. За мен е важно двамата с акад. Денков да имаме яснота за постигнатите резултати от всеки министър, каза Габриел. /БГНЕС