Габриел: КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепят 933 лв. МРЗ, работодателите не

КНСБ и КТ „Подкрепа" подкрепят постановлението на МС минималната работна заплата да стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., работодателските организации не подкрепят предложения размер и настояват за изработване на нов механизъм за определяне на МРЗ.


Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде репортер на БГНЕС.

НСТС обсъди Проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда и Проект на постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 г., внесени от министъра на труда и социалната политика.

„По точка първа от дневния ред социалните партньори принципно подкрепят с допълнителни предложения направените предложения по вносителя да се усъвършенства нормативната уредба във връзка с работата от разстояние и се регламентира отговорност за изплащането и възнаграждения на работници на изпълнители и подизпълнители", съобщи Габриел.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова обясни, че усъвършенстването на нормативната уредба регламентира работата от разстояние, като също така се осигурява усъвършенстване на националното законодателство с европейската директива за командироване на работници, като се осигурява възможността за гарантиране на трудовите възнаграждения, предвидени от подизпълнител. „Изменението във връзка с работата от разстояние осигурява по-голяма гъвкавост и сигурност за работещите и работодателите, включително и по отношение на организацията на здравословните и безопасните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време", отбеляза тя и посочи, че се регламентира и т.нар. право на изключване – правото на работника да не осъществява инициирана от работодателя комуникация по време на двудневната и междуседмичната си почивка.

При неплатени заплати работниците ще имат право да заведат иск срещу изпълнителя, на когото техният работодател е пряк подизпълнител. „По този начин се предоставя допълнителна закрила на работниците и се минимизират предпоставките за неизплащане на техните трудови възнаграждения в случаите не неуредени търговски взаимоотношения при веригите от подизпълнител", каза още социалният министър.

Шапалатова обясни по отношение на МРЗ, че тя се определя от 50 на сто от средната брутна заплата за периода от 12 месеца, което включва последните 2 тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. „С приемането на постановлението размерът на МРЗ ще се увеличи със 153 лв. от сегашната ѝ стойност от 780 лв., което прави ръст от 19,6%", уточни тя.

Социалният министър подчерта, че изключително много разчита на конструктивния диалог със социалните партньори и всички заинтересовани страни, за да влезе европейската директива и в нашето законодателство. „Имаме готовност да продължим всички разговори в рамките на работната група", каза още Шалапатова.

Председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов каза от своя страна, че голяма част от премените, които са били направени, са възприети. „Никой закон не е съвършен. В практиката на приложението на тези разпоредби със сигурност ще има място за усъвършенстване, но е добре работата от разстояние да бъде нормативно уредена. Що се отнася до МРЗ, първо ще кажа, че работодателите не приемат административния начин за определяне на МРЗ и няма да се примирим с това, докато не се изпълни Конвенция 131", заяви той.

От КТ „Подкрепа" посочиха, че законопроектът за промени в Кодекса на труда отговаря на новите взаимоотношения на работника и работодателя. Според тях щеше да бъде странно ако работодатели и синдикати бяха на едно и също мнение във връзка с постановлението за увеличение на МРЗ да се увеличи на 933 лв. от 1 януари 2024 г.

Любослав Костов подчерта, че КНСБ подкрепи нарастването на МРЗ от следващата година. Когато нараства МРЗ, заетостта в България нараства, безработицата намалява, икономическият растеж се вдига и се стимулира вътрешното търсене", обясни той.

Костов е категоричен, че всеки, който не подкрепя увеличението на МРЗ, не подкрепя да се изпълнява действащото законодателство, тъй като в чл. 244 от Кодекса на труда пише каква трябва да бъде МРЗ за догодина.

Той отбеляза и че няма държава, която да е влязла в Еврозоната с по-малко то 500 евро МРЗ./БГНЕС