Габриел: Нямах право да тласна страната към избори, време е да финализираме преговорите

Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред БНТ. Аз оставам отворена за преговори. Разговори се водят в момента, добави Габриел.

За мен е много важно решението ние да направим всичко възможно България да не отиде на избори да бъде изпълнено със съдържание. Моят ход аз го направих, когато върнах мандата изпълнен. С този ход аз дадох шанс преговорите да продължат до последния момент. Ротацията трябваше да е един технически въпрос, добави Габриел. Във вторник давайки списък с имена, в който няма нито едно неизговорено име, аз исках да поема отговорност и да кажа, нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямах право да тласна страната към нови избори, съжалявам ако някой се е почувствал засегнат от начина, по който това се случи, подчерта Габриел.

Няма нито едно име, което да не е било дискутирано, уточни Габриел. Водихме няколко дни конструктивни преговори. Имахме почти финален текст на споразумение. Оставаше дата за реформата в службите и по отношение на съдебната реформа въпрос за следствената тайна, останаха да се дискутират още две имена. Затова дори имах и предложение да остане сегашният състав на правителството, да си дадем още няколко дни за споразумението и имаше няколко механизми за равнопоставеност, отговорност, възможност наистина двете групи да поемат съвместно отговорността за това управление, каза Габриел.

Няма момент, в който да сме прекъсвали внезапно преговорите, подчерта тя. За Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката бяха двете имена, които останаха да се обсъждат. Нямам нищо лично против министър Тагарев, обясни Габриел.

Когато заставаш пред България вземаш сам решението си, уточни Габриел. връщайки празна папка анонсираш процес, в който не даваш надежда. Така дадох шанс още веднъж на преговори.

Още от ден първи преди 9 месеца, оценявам високото доверие, което имам от страна на Бойко Борисов и това доверие ме кара да се чувствам отговорна за решенията, които вземам. Двата преговорни екипа трябва да се научим да говорим за успехите и неуспехите кат общи, каза Габриел.

Попитана дали получи извинение, Габриел отговори: „Аз не искам лично извинение, аз искам извинение за 2 неща – всички онези жени, които са и професионалисти, които отговорно заемат високи позиции и извинение за това, че в един екип и правителство имат уважението между жените и мъжете е принцип, от който няма да отстъпя, категорична е Габриел.

Попитана дали Василев може да остане министър Габриел каза, че това е част от преговорите. „Когато осъзнаеш, че отношението не е само към един човек, а и към хората партията електората зад него, тогава е хубаво да мери думите си и да не се оказваме в ситуации, от които трудно можем да се върнем назад, отбеляза Габриел.

Оставам за разговори, за мен беше важно да не изпратя България на избори и да дам последен шанс на преговорите, категорична е Габриел.

Няма ангажимент Делян Пеевски да участва в споразумението. 25 позиции на регулаторите се избират с 2/3 мнозинство. Текстът, който беше договорен, беше текст, който срещна нашето съгласие, но той ни беше представен като предварително одобрен между Петков и Пеевски. Ние не можем да изключваме кандидати поради тяхна партийна принадлежност, а искаме кандидатите да са с качества. Не може да си затваряме очите, че има моменти и в които ролята на ДПС е била изключително важна. Казвам го от опит. Не трябва да затваряме вратата за човек, който има качества и да лепим някакъв етикет, коментира Габриел.

Трябваше още на 6 март да имаме яснота. Беше редно и коректно да има разговор, в който да се обсъди процедурата. От нас ще зависи да спечели България и гражданите, от нас ще зависи да не спечелят хората, които разчитат България да няма правителство. Време е да финализираме преговорите. Ние искаме ясна гаранция, че в това управление, което искаме заедно да споделим, няма да има каквото и да било съмнение за приоритетите, да знаем, че имаме механизъм за вземане на решения, който позволява и на двете парламентарни групи да имат усещането, че те са равнопоставени партньори. Иначе ще продължим една група да работим заедно и с диалог, а друга група да няма логично обяснение как така, отбеляза Габриел.

От всеки от нас ще зависи да не държим в неведение българските граждани. Аз оставам отворена за преговори. Разговори се водят в момента, съобщи още тя. /БГНЕС

Тагове: