Габриел: Не се ангажирам с дата за Шенген, оставката на Стоянов не е на дневен ред

Въпросът с оставката на вътрешния министър Калин Стоянов не стои на дневен ред. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.


„Няма напрежение в кабинета заради исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. Има изясняване на ситуацията, носене на отговорност на евентуално надминали правомощията си, както и огромна благодарност към полицаите и служителите на МВР, които съвестно си вършат работата“, каза тя пред БНТ.

Габриел подчерта, че Стоянов не е министър на ГЕРБ.

„Всеки един министър в това правителство е одобрен от Николай Денков и Мария Габриел. Не е важно кой чие назначение е, а какви са резултатите от работата. Важно е спазването на управленската програма и приносът на всеки министър“, добави тя. Габриел даде висока оценка на работата на Стоянов по отношение на Шенген.

„Само за 6 месеца управление на това правителство е ясно оценено, че България трябва да бъде в Шенген, има значителни резултати и относно еврозоната, цени се ясната подкрепа на страната ни за Украйна“, каза външният министър.

Според нея трябва да бъдем внимателни относно коментарите за шансовете на България да влезе в Шенген след проведените парламентарни избори в Нидерландия. „Нека да се състави правителство, не се ангажирам с дата за Шенген“, отбеляза тя.

Габриел подчерта, че България сигурно пази външната граница на Европейския съюз. „Не се молим за нещо, България си отстоява позицията и мястото“, категорична е тя.

По отношение на отвлечения кораб с българи на борда, Габриел заяви, че от ден първи имаме информация. „На този етап единственото, което бих могла да кажа е, че сме в необходимата връзка и координация със съответните ведомства, ще направим всичко възможно нашите сънародници да бъдат отново в България в добро здраве“, каза тя. /БГНЕС