Габриел: Още 68 българи ще бъдат докарани от Израел с правителствения самолет

Още 68 българи, които в момента се намират в Израел, ще бъдат докарани у нас с правителствения самолет. Машината ще извърши още един полет веднага, след като се получи разрешение от израелските власти, съобщи министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

„Към момента няма заявка за евакуация на дипломати”, каза още Габриел. Вицепремиерът категорично осъди нападенията там.

Транспортния министър Георги Гвоздейков, който пътува до Израел и обратно с правителствения самолет, заяви, че вече е сформиран и втори екипаж за следващия полет. И подчерта, че България е първата страна, която извежда свои граждани в организирана мисия.

Правителственият самолет Еърбъс, изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел, кацна на летище София около 18 часа днес, а вицепремиерът и министър на външните работи лично посрещна всеки един от тях.

Самолетът излетя от София към Тел Авив в 6.00 часа тази сутрин, веднага след като бе получено разрешение от израелските власти.

На борда му се качиха над 90 наши сънародници. Сред тях са 56 пътници, които прекараха нощта на летище Бен Гурион, след като нискотарифна авиокомпания отмени полета си заради нападението на "Хамас". Другите пътници са също български туристи, поискали да бъдат евакуирани от Израел.

На правителствения ВИП всички те бяха посрещнати от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и заместник-председателите на парламента Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

От МВнР съобщиха по-рано , че Габриел е разтоваряла с израелския си колега и с посланика ни в Израел, за да бъде подсигурено безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

Близо 1000 души са жертви на започналия вчера конфликт между Израел и Хамас, след като палестинската терористична групировка предприе неочаквано нападение над Израел. Тел Авив обяви "състояние на война" и започна да нанася удари по обекти на "Хамас" в ивицата Газа. Съобщава се за хиляди ранени от двете страни на границата./БГНЕС