Габриел: Сърбия да спазва правата на българите и европейското законодателство

Сърбия трябва да спазва националното си и европейско законодателство, включително правата на българите в Сърбия. България повдига темата в Европейския съвет и други формати.

Не искаме това до доведе до тенденция, която се задълбочава. Регионът има нужда от стабилност.

Това каза специално за Агенция БГНЕС Мария Габриел, министър на външните работи и вицепремиер. С нея говорим за агресивните действия на властите в Белград през последните месеци - обвинения към България в шпионаж, конфискуване на книги, недопускане на българи в Западните покрайнини, включително бивши дипломати.

"За нас е важно те да спазват първо националното си законодателство, а то е много ясно по отношение на правата на българите в Сърбия, както и да спазват европейското законодателство, защото за страна, която иска да стане държава-членка. Във всеки един от случаите, в които компетенцията е била при външно министерство, ние сме реагирали. В последния случай беше извикан посланик. Чакаме информация, това че не я получаваме и аз вече съм го споделяла, е че не бихме искали това да води до тревожна тенденция, която да се задълбочава", подчерта Габриел.

Тя заяви, че в рамките на Европейския съвет и различни формати на ЕС, България повдига темата и допълни, че различните случаи трябва да бъдат отделени. "Когато става въпрос за правата на българите в Сърбия и други страни от региона, ние постоянно, редовно и във всеки един от форматите, които го позволяват, повдигаме тези теми. За нас е важно, защото те са част от фундаменталните принципи на Европейския съюз и България в случая има много силна позиция. Ние не адресираме проблем, който засяга нашите отношения с определена държава от Западните Балкани. Ние сме член на ЕС и като такава, защото познаваме региона в детайли, сме добре позиционирани да отстояваме интересите на целия блок. Това е водещата линия за мен, която провеждам като министър на външните работи – да стане много ясно, че България е член на ЕС, отстоявайки и повдигайки въпроси. С всяка държава в региона, ние повдигаме теми, които са важни за целия Съюз и защитаваме интересите на целия ЕС", каза Мария Габриел.

"Не трябва да смесваме случаите. Имаме много ясна линия, България подкрепя Западните Балкани и всички държави, включително Сърбия", добави тя, като отбеляза, че София иска да има добри отношения със Сърбия и другите държави от региона.

"Смятам, че това трябва да правим, защото целият този регион на Западните Балкани, на Югоизточна Европа е регион, който има нужда от стабилност, има потенциал за развитие и само с добри отношения можем да го направим. Това, разбира се, включва и отстояване на позициите на всеки, но с много ясни аргументи. Аз мисля, че съм била много ясна във всеки един от случаите, когато е зависило от Министерството на външните работи, особено когато става въпрос за защита правата на сънародниците ни сме реагирали своевременно и в рамките на компетенциите на Министерството", посочи външният министър. /БГНЕС