Габриел ще награди победителките в конкурса „Жените и дипломацията – посланик за един ден“

Днес ще се проведе церемонията по награждаване на победителките в националния конкурс „Жените и дипломацията – посланик за един ден“.


Конкурсът „Жените и дипломацията – посланик за един ден“ бе обявен по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, след първата среща на министър на външните работи на България с жените дипломати в София.

Ориентиран е към момичета и млади жени между 14 и 25 години с интерес към дипломацията. В него се участва с есе на тема „Аз съм дипломат“.

Най-убедителните и въздействащи есета са определени от специално жури.

“Повече жени във външната политика ще дадат увереност и на други млади момичета да градят кариера в дипломацията. Днес много млади момичета и жени имат нужда от повече доверие в себе си, за да следват мечтите си. Искаме да откроим таланта и силните страни на младите жени, защото те променят към по-добро света около нас”, коментира вицепремиерът Мария Габриел.

Победителките в групата на младите жени от 18 до 25 години ще имат възможността да споделят един ден с жена дипломат в представителството на нейната страна в София, а тези в групата на момичетата от 14 до 17 години ще участват в учебно посещение на Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на външните работи. /БГНЕС