Габриел в Скопие: България няма двустранен проблем с РСМ

Не спирам да повтарям, че България и РС Македония нямат двустранен проблем. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде специалният пратеник на БГНЕС Димитър Русков.

Българският външен министър Мария Габриел пристигна тази вечер в Скопие, където ще участва в 30 среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или така наречения Съвет на министрите. Веднага след пристигането си тя се отправи към българския културен център в Скопие.

Коментирайки двустранните отношения, тя заяви, че има усещането, че ние винаги търсим някакъв двустранен проблем.

„Не спирам да повтарям, че България и РС Македония нямат двустранен проблем. България като член на ЕС отстоява фундаменталните принципи и ценности на ЕС. Когато РСМ иска един ден да стане член, тя трябва да покаже, че членството означава задължения и изпълнени обещания“, категорична е Габриел и добави, че като претендираш да си член на ЕС ти трябва да спазваш правата на човека и основните фундаментални принципи на Съюза.

Габриел разговаря с представителите на българската общност от РСМ.

„Културата е това чувство за принадлежност към общност, което ти дава смисъл. Мога само да ви поздравя за това, че показвате както дейността на културния институт, така и дипломацията на България достига до други висоти. Имате моята подкрепа, поздравления. Мога само да ви пожелая да имате всеки ден толкова посетители на изложбата, както тази вечер сме се събрали“, каза Габриел. /БГНЕС