Габровски: Надявам се на общи точки чрез диалог; Янев: Готови сме за разговор

“Надявам се чрез повече дипломатичност и диалог да успеем да потърсим общите точки, за да може България да излезе от кризите, в които се намира и да се избегнат следващи избори”. Това заяви проф. Николай Габровски в началото на разговорите за правителство с Български възход, предаде репортер на БГНЕС.

“В този диалог трябва да се търсят решения за българските граждани, а в това стои целта да се създаде правителство. С умерен тон, ние създаваме условия за диалог, ние сме готови за разговори. Ако първият мандат е неуспешен, ще продължим по реда, защото ние вярваме в идеята България да има правителство при ясни условия и правила. Надявам се, че ще бъдем в състояние да обсъдим на какви принципи ще можем да сформираме правителство”, заяви Стефан Янев лидерът на Български възход.

На първо място трябва да се обединим, защото няма да имаме възможност да реализираме мерките по ПВУ, влизането ни в Шенген, както и Еврозоната- това са приоритетите за нас”, уточни проф. Габровски.

Стефан Янев от своя страна се съгласи с приоритетите на предложения премиер от ГЕРБ. “На базата на тези приоритети ние трябва да започнем диалог за това как виждаме възможността за създаване на коалиция, как ще функционира тя чисто политически, след това как ще се създаде кабинетът - дали експертно или под друг формат. Всичко това трябва да стане ясно. Ние подкрепяме съдебната реформа. Съгласен съм за конституционното мнозинство 160+. Това ще е едно устойчиво мнозинство, което почти по всички въпроси ще може да функционира в интерес на всички граждани. Трябва да градим принципи, по които да се върви напред с аргументи, защото ако няма аргументи и има политически пристрастия, то коалицията няма да е дълготрайна. Ще дадем вид, че може би ще се задълбочат кризите, ако отново има избори. Ние сме готови да търсим решения”, уточни още Янев.

“Към екипа има потвърдени хора, ползващи се с добра репутация, а това ми дава надежда за добро правителство. Щастлив съм, че и според вас не трябва да има нови избори, защото чрез тях ще се блокира много важна част от дейността на държавата”, отговори на своя страна проф. Габровски.

“Радвам се, че има вече подбрани експерти, но нека да не забравяме, че в парламента подкрепата е на политическа основа и нека да мислим за механизъм, който дава ясно да се разбере на каква база се подкрепят съответните решения, кой ще носи отговорност за този механизъм”, заяви Янев.

Проф. Габровски заяви, че до дни ще бъде изработена ясна програма за излизане от кризите. /БГНЕС

Тагове: