Гайдарски, Вигенин и Анастасова срещу ИК на Радев по казуса „Петков“

Трима високопоставени членове на БСП и на Инициативния комитет на Румен Радев не подкрепиха позицията на комитета, издигнал действащия президент за нов мандат, по казуса „Кирил Петков“.

Това се казва в позиция на проф. Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова, изпратена до медиите.

БГНЕС припомня, че Конституционният съд заяви, че назначаването на Кирил Петков от президента Расев за служебен министър на икономиката противоречи на Основния закон на Републиката заради двойното гражданство на бившия министър.

Тримата политици от БСП смятат, че не е уместно от името на ИК да се разпространява позиция за Петков, която не е съгласувана с всички негови членове. Тримата се обявяват и против неприкритото включване в кампанията на Петков и неговата партия.

"Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството, си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд", заявяват проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова.

Те подчертават, че Петков трябва да се извини на президента, че го е подвел че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната кампания на Радев.

От БСП заявиха, че подкрепят кандидатурите на Радев и Йотова, поемат негативи в името на общата победа и затова очакват ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации. /БГНЕС