Галя Савова: Децата са най-чистата, зареждаща и обичаща публика

Истински детски празник с много усмивки и закачки сътвориха днес актьорите от Столичен куклен театър пред салона до парка „Заимов”, предаде репортер на БГНЕС.

Традиционният Парад на куклите тази година закрива Кукления Софийски театрален салон, част от събитията, съпътстващи Софийския театрален салон и връчването на наградите "ИКАР" на Съюза на артистите.

"Бяха показани представления и предстои още да бъдат представени представления, които са номинирани за награда "ИКАР". Около обяд приключи представлението на Държавен куклен театър - Пловдив „Кученцето, което не можеше да лае“, то ще има още едно представление от 16:30 часа днес, тук на Салон „Янко Сакъзов", а в Салон "Гурко" от 16:30 часа ще бъде показано представлението "Кралят Елен" на Държавен куклен театър – Сливен. Снощи там беше показано представлението "Гарвин Магьосникът", което е на Общински куклен театър – Благоевград", каза директорът на Столичен куклен театър Иван Райков.

На снимката: Иван Райков.

Иван Райков сподели, че всяка година Софийския куклен салон е различен и разнообразен. "Тази година много бяхме повлияни от предшестващата година и по-малкото продукция, която театрите успяха да направят в пандемичната година, но въпреки това качеството е изключително високо", подчерта Райков.

Той не скри, че на Парада на куклите може да се видят кукли марионетки от техни представления. Освен това децата могат да пипнат някои от куклите и опитат да водят някоя от тях. „С Парада на куклите закриваме условно салона, затова сме поканили много наши приятели, гости, има хора от Съюза на артистите, имаме важни гости тук”, посочи той.

Галя Савова е актьор в Столичен куклен театър и днес ни показа една от най-старите кукли в техния театър – Принцесата с ехото. Куклите са уникат, защото са дървени, тежки, но много грациозни и много хубави. Галя сподели, че да играе пред деца за нея е зареждащо и прекрасно. "Аз зареждам батериите като играя пред децата. Това е най-чистата публика, най-прекрасната публика и те със страшна усмивка, възхищение, обич ни даряват и ние това, леко си крадем от тях, за да се зареждаме", сподели тя с голяма усмивка и добави, че им благодарят, че са с тях.

Празничната програмата пред кукления салон до „Заеимов” включваше и балонено шоу на открито.

Софийският театрален салон е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г., както и част от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма. /БГНЕС