Галант: Ултраортодоксалните трябва да служат в армията

Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова членовете на ултраортодоксалната еврейска общност да бъдат включени във военната служба, тъй като войната в Газа продължава.

"Всички ние трябва да поемем тежестта", заяви Галант, като се спря на въпроса, който отдавна предизвиква разделение в страната със задължителна военна служба за повечето граждани.

От основаването на Израел през 1948 г. еврейските мъже, които изучават Тора на пълен работен ден в йешива, получават годишна отсрочка от военна служба до навършване на 26-годишна възраст, след което се освобождават от нея.

Но откакто войната в Газа избухна след нападението на Хамас на 7 октомври, десетилетният дебат около тези освобождавания придоби нова актуалност.

Галант призова за прекратяване на освобождаванията, като заяви, че ще подкрепи законодателство в тази насока, ако то бъде одобрено от центристките министри в управляващата коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

"Възниква непосредствена необходимост от удължаване на военната служба за нашите активни войници и удължаване на службата в резерва за резервистите", заяви Галант пред журналисти.

"Това не е въпрос на избор. Трябва да сме твърди в защитата на родината си.

"Възможно и важно е да се постигне съгласувана рамка за проектозакон (закон), дори и за все по-голяма част от ултраортодоксалната общност, която вече допринася за гражданските усилия", каза той.

Коментарите на Галант породиха нови опасения за политическа криза в Израел в момент, когато той води борба с бойците на Хамас в Газа.

Освобождаването от данъци на ултраортодоксалните ученици от йешива се е увеличило с нарастването на населението на общността през десетилетията.

Това подхранва недоволството на израелското общество като цяло.

Галант призова Нетаняху "да ръководи общ процес с всички коалиционни партии и да постигне необходимите споразумения по въпроса за проектозакона".

Галант заяви, че законът се нуждае от подкрепата на всички партии.

"Без споразумение от всички части на коалицията отбранителната институция, която оглавявам, няма да представи закона", каза той.

Забележките му бяха приветствани от министъра на кабинета Бени Ганц, самият той бивш министър на отбраната, който се присъедини към извънредната коалиция на Нетаняху след началото на войната.

Безизходицата по този въпрос може да застраши коалицията на Нетаняху, съставена от ултраортодоксални и религиозно-националистически партии.

Забележките на Галант предизвикаха критики от страна на Амичай Елияху, министър на културното наследство на Израел и член на фракцията "Еврейска сила" в правителството на Нетаняху.

"Не съществува никаква възможност за насилствено призоваване на тази общност", заяви Елияху пред Армейското радио.

"В момента предпочитам единството на народа на Израел и на страната пред това правителството да се разпадне" по този въпрос, каза той. /БГНЕС