Галерия „Лоранъ“ показва маслената живопис на Васил Чакъров-Чак

От днес до 2.04 столичната галерия „Лоранъ“ се превръща в дом на част от богатото културно наследство, оставено ни от самоукия, но придобил известност с творбите си художник Васил Чакъров – Чак.

Експозицията, озаглавена „ С четка и палитра“ показва маслената живопис на твореца, върху която той работи в рамките на 3-4 години.

В галерията са изложени 31 картини, които ни пренасят в Банско, Жеравна и Берлин. Кураторът на изложбата доц. Ружа Маринска заяви за БГНЕС, че художникът, който по професия е учител, е носител на голямата награда за живопис „Захарий Зограф“. По думите й Чакъров е известен със своите акварели, портретни шаржове, пейзажи.

„Той е от кюстендилския край, от село Багренци, но целият му живот минава в Самоков. Не случайно е, че тук има творби от и около Самоков. Маслените му работи са правени главно по време на пленери“, каза тя.

Маринска разказа, че когато била повикана от сина и дъщерята на художника да разгледа творбите му установила, че сред произведенията му няма нищо лошо, но няма и нищо случайно. По думите й при създаването им е имало много сериозна мисловна и емоционална концентрация, за да може когато застанеш пред листа или платното всичко да бъде заковано.

Именно така й хрумнала идеята да се покаже творчеството на Чакъров в поредица от изложби и тя да приключи с голяма изложба през 2024 г., когато се навършват 90 години от рождението му.

„Той е изключително добър в карикатурата, в портретния жанр, шаржове, пейзажи, композиции, всепризнат майстор на акварела. Затова решихме да направим една поредица от изложби на различни места, където да бъдат показани и с различен фокус. За „Лоранъ“ избрахме маслената живопис“, заяви доц. Маринска и обяви, че следващото място, на което ще покажат част от творчеството на Васил Чакъров е Дома на хумора и сатирата в Габрово.

А началото било поставено с експозиция на акварели в Самоков.

„След това изложбата, макар и с малки модификации беше показана в Благоевград, след това направихме голяма изложба в Кюстендил, озаглавена „ Багренци в творчеството на Васил Чакъров“. Оказва се, че въпреки, че е живял в Самоков, той се е връщал не само в спомените си, но и на живо в Багренци. Оказва се, че през целия си живот е рисувал родното си място“, разкри тя и добави, че четвъртата изложба е била в Сливен, а тази в галерията в София е пета поред.

Маринска сподели, че отдавна има честта да общува с него и често е писала представяния на изложбите му. Тя разказа още, че Васил Чакъров открива таланта си на 19 годишна възраст.

„Има една работа, която е много ранна. На 19 години прави една маслена работа, като отзад пише, че я прави по Марио Жеков. Тя е изработена с ножче, не с четка, т.е. много рано се е усетил като дарование и оттук нататък е надграждал уменията си“, заяви тя и добави, че той е бил изключително интелигентен и начетен. /БГНЕС