Ганев: Най-вероятният сценарий е никой да не подкрепи кабинета

“Има такъв народ” губеше от участието си в правителството на Кирил Петков. Това заяви пред БГНЕС политологът от “Тренд” Димитър Ганев.

“От изборите през ноември досега партията на Слави Трифонов е загубила половината от избирателите си. Това е невидимата причина, поради която тя излезе от управлението, а видимите са търканията около кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ и бюджета на МРРБ”, обясни Ганев.

Той коментира и заявката на Петков да управлява с кабинет на малцинството.

Политологът припомни, че България вече е управлявана от такъв кабинет през 1991 г. по времето на Филип Димитров, когато ДПС го подкрепят без да участват.

Това не е изключен вариант оттук-нататък. Петков каза, че ще предложат министри за овакантените места. Ще останат трите партии като ядро на тази коалиция и ще се надяват да получат подкрепата на друга формация и така да попълнят празнината от 12 депутати, която остави ИТН”, заяви Ганев.

Той не вижда как могат да се компенсират тези 12 народни представители.

„Най-вероятният сценарий е никой да не подкрепи кабинета или да се състави ад хок коалиция, която да оформи някакъв бюджет. След оформянето му ще се влезе в конституционната процедура за раздаване на мандати“, прогнозира Ганев.

Според него след това трябва да се види дали ще има нов кабинет в рамките на това НС.

„Не виждам вариант, при който „Продължаваме промяната“ да не участва в такъв кабинет. Т.е. тя ще е част от някаква по-голяма коалиция, ако се стигне до кабинет. Той ще бъде програмен или експертен с хоризонт няколко месеца. Това ще бъде кабинет тип „Беров“. Има някакъв процент да се състои“, смята политологът.

Най-вероятният сценарий за Димитър Ганев са избори в рамките на есента. /БГНЕС