Ганев: Колкото по-широка е основата на пирамидата, толкова по-висока може да стане тя

"Нашата цел е подсигурим на децата условията, за да могат те да се развият, да направим всичко, което зависи от нас. Когато имаш условията, много по-лесно можеш да постигнеш тези желани резултати", заяви в интервю за БГНЕС президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев при старта на проекта "С волейбол на училище" в 81 СУ "Виктор Юго".

Ганев старт на проекта "С волейбол на училище" в 81 СУ "Виктор Юго"

Ганев, звездата на женския национален отбор Ева Янева и световните вицешампиони на Мартин Стоев дадоха старт на проекта в 81 СУ "Виктор Юго" днес. "Днес стартираме в София с помощта на Община София, програмата е много мащабна, мислим да покрием в следващите няколко месеца до 50 училища в България, които ще бъдат разпределени и на географски принцип. Целта е да дадем възможност на волейболните треньори от клубовете да имат достъп до училищата в залите по физическо и да могат да запознават всички ученици с тънкостите на волейболната игра, да ги накарат да започнат да играят волейбол. И, естествено, да видим тези деца, които са най-подходящи, след това като завършат своето училище да продължат кариерата си като волейболисти и волейболистки в спортните клубове, защо не да видим някои от тях и в националните отбори", сподели Ганев.

"Работим много активно във всички сектори, основната цел на новото ръководство на Федерацията е точно работата с юношеския волейбол, с подрастващите. Колкото е по-широка основата на пирамидата, толкова по-висока може да стане тя. Колкото повече деца запалим за нашия любим спорт, ние им даваме възможност те да станат следващите Владо Николов, Матей Казийски, Елица Василева, Ева Янева", допълни той.

Ганев коментира и вчерашната победа на мъжкия национален отбор над Италия в контролна среща. "Мисля, че националите тепърва ще ни радват много, с нетърпение очакваме мачовете от Лигата на нациите, вече остава по-малко от месец. Мъжете ще бъдат от 21 до 26 юни в зала "Арена Армеец", очакваме с всеки изминал ден да имаме все повече и повече публика, вече най-хубавите места привършват, така че който иска да дойде да подкрепи момчетата, нека да си купи билети. А буквално един ден след това, от 28 юни, започва и женският национален отбор. Между 21 юни и 3 юли България ще бъде волейбол, София ще бъде волейбол", каза още президентът на БФВ.

"Аз започнах в училище да играя волейбол, след това се преместих в ЦСКА и всъщност от 81-во училище организираха Коледен турнир, на който всяка година бяхме участници", сподели в интервю за БГНЕС звездата на женския национален отбор Ева Янева, която днес участва в откриването на програмата "С волейбол на училище" в 81 СУ "Виктор Юго" в столицата.

"Подкрепям изключително много тази инициатива, този празник. Спортът и като цяло волейболът трябва да се популяризира, много ме радва, че днес толкова много деца се интересуват и искат да играят волейбол. Моята история започва доста отдавна, започнах да играя волейбол на 10 години по случайни обстоятелства, за които съм много благодарна, до ден-днешен това е моят живот", сподели Янева, която наскоро спечели исторически дубъл с клубния си отбор Волеро Льо Кане.

"Това е една историческа титла за Волеро Льо Кане, досега не бяха печелили титлата на шампионата, също така спечелихме Купата на Франция, много се радвам, тъй като доста дълго време работихме за тези титли, около три сезона и най-накрая успяхме да ги спечелим. Смятам, че Лигата на нациите ще е едно много хубаво поле за изява и за надграждане и израстване на отбора", каза Янева по повод предстоящото участие на националния тим във Волейболната лига на нациите. /БГНЕС