Гърция и Израел подписаха споразумение за 1,68 милиарда долара

Гърция и Израел са приключили преговорите за подписване на споразумение за създаване и експлоатация на военновъздушно училище (учебен център) за гръцките военновъздушни сили на стойност 1,68 милиарда долара за 20 години, съобщи израелското посолство в Гърция.

Гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос

Споразумението включва доставка на 10 самолета M-346 (Lavi), поддръжка на самолети T-6 (Efroni), както и осигуряване на симулатори, обучение и логистична подкрепа, се казва в съобщението.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви: „Това споразумение отразява отличните и развиващите се отношения, които имаме с Гърция. Това е дългосрочно партньорство, което ще служи на интересите както на Израел, така и на Гърция, ще създаде стотици работни места в двете страни и ще насърчи стабилността в Средиземно море. Благодаря на моя приятел, гръцкият министър на отбраната, Николаос Панайотопулос, за неговото партньорство при разработването на този проект и приемането му от гръцкото правителство”.

Според съобщението на израелското посолство това е най-голямото споразумение за обществени поръчки между Израел и Гърция досега, което беше одобрено от гръцкото правителство след международен търг./БГНЕС