Гърция иска да върне в Турция 10 000 мигранти до края на 2020 г.

Гръцкото правителство заяви след заседание на кабинета, че иска да изпрати 10 000 мигранти обратно в Турция до края на 2020 г.

Това се случва ден след смъртоносен пожар в мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос.

За да намалят броя на нелегалните мигранти по опасния маршрут за Егейско море, Турция и Европейският съюз подписаха споразумение през 2016 г. Сделката предвижда Гърция да изпраща мигранти, държани на своите Егейски острови, обратно в Турция. В замяна Турция трябва да изпрати сирийски мигранти, които е приютила в различни страни от Европейския съюз.

Според сделката на Турция са обещани общо 6 милиарда евро финансова помощ, която първоначално е била предназначена да бъде предоставена на страната на два етапа и да бъде използвана от турското правителство за финансиране на проекти за сирийски бежанци.

В замяна на обещания в различни сфери, дадени от Брюксел на Анкара, Турция пое отговорността да възпрепятства нелегалната миграция през Егейско море, като предприе по-строги мерки срещу трафикантите на хора и подобри условията на повече от 3 милиона сирийци, живеещи в Турция.

Въпреки значителните промени в контрола на миграционния трафик, ЕС не изпълни своите ангажименти, констатира в. „Сабах“./БГНЕС