Гърция, Израел и Кипър против разполагането на турски войски в Либия

Решението на Турция, позволяващо разполагането на войски в Либия, означава опасна ескалация в гражданската война на северноафриканската страна и сериозно заплашва стабилността в региона, гласи съвместно изявление на Гърция, Израел и Кипър от късно в четвъртък.

„Това решение представлява грубо нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН ... налагането на оръжейно ембарго на Либия и сериозно подкопава усилията на международната общност да намери мирно, политическо решение на либийския конфликт“, заявяват гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и президентът на Кипър Никос Анастасиадес.

Турският парламент одобри законопроект, който позволява войски на Анкара да бъдат разположени в Либия, като по този начин се проправя път за по-нататъшно военно сътрудничество между Анкара и Триполи, но е малко вероятно веднага турдски войски да бъдат предислоцирани в подкрепа на правителството в Триполи.

Ходът на Турция дойде, след като Анкара и международно признатото правителство на либийския министър-председател Файез Серадж подписаха две отделни споразумения през ноември: едно за сътрудничество в областта на сигурността и военното дело и друго за морските граници в източното Средиземноморие, което вбеси Гърция, Израел, Египет и Кипър.

Трите държави също призоваха Турция да се въздържа от изпращане на войски в Либия, което би нарушило либийския национален суверенитет и независимост./БГНЕС