Гърция настоява да участва в преговорите на ООН за Либия

Гърция настоява да бъде включена в организираните от ООН преговори за конфликта в Либия, които ще се състоят през януари. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, след като напрежението между Гърция и Турция ескалира ежедневно заради подписаното между Триполи и Анкара споразумение за проучвателни дейности във водите на Средиземно море.

Турция и Гърция имат дълго дипломатическо съперничество, но сега Либия е на дневен ред заради конкурентните лагери в северноафриканската държава.

"Не искаме източник на нестабилност в региона. Трябва да бъдем част от решението за Либия, защото това касае и нас", казва Мицотакис в интервю за гръцки медии.

През следващия месец в Берлин ще се състои конференция, организирана от ООН, на която трябва да се положат основите на пътя за политическо решение на продължаващия конфликт в Либия.

В страната продължава хаоса, след като подкрепяното от НАТО въстание на народа свали и уби диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.. Оттогава към страната има различни апетити от съседни страни, които искат да поемат контрола върху нея и нейните ресурси.

През ноември Анкара подписа спорна сделка, включваща морско и военно сътрудничество, с официално признатото от ООН правителство в Триполи. Гърция, обаче, веднага й се противопостави с мотива, че Турция и Либия не споделят морска граница.

"Либия, а не Турция, е нашата естествена морска съседка", заяви Мицотакис.

Според текстовете на сделката между Триполи и Анкара, турската страна предявява претенции към голяма част от Средиземноморието за енергийни проучвания, противоречащи на конкурентните претенции на Гърция и Кипър.

В същото време Турция засилва военната си помощ за Триполи, която се бори със силите на Халифа Хафтар за контрол на столицата. /БГНЕС и АФП