Гърция отчита засилен наплив на мигранти, пресичащи река Марица

Като реакция на трансфера на мигранти от гръцките острови към вътрешността на страната местните хора в Северна Гърция също недоволстват от увеличения брой мигранти от Турция, пресичащи река Марица, съобщава в. „Катимерини“.

Граждански организации от североизточните градове Комотини, Александруполис и Димотика, в Беломорска Тракия, планират протести в понеделник на ГКПП „Кипи“ на гръцко-турската граница.

Организаторите на демонстрацията обявиха, че ще блокират пункта с жива верига.

Според местни медии най-новият наплив на мигранти в района се дължи на желанието на бежанците да прекосят река Марица преди началото на зимата и повишаването на нивото на реката.

Най-новите данни показват, че само за миналия месец на гръцка територия са влезли 1525 мигранти и са арестувани 72 трафиканти на хора в Тракия.

Бежанците, успели да прекосят гръцко-турската граница се придвижват на групи от трима, петима и дори 10 души, пътуват през нощта в поска Солун – пеша, в камиони на трафиканти или по же пе релсите.

Източници на в. „Катимерини“ твърдят, че международни банди за трафик на хора са се струпали на границата с Турция и наемат български, молдовски, иракски, сирийски, марокански и дори гръцки и македонски трафиканти за трансфера на мигранти и бежанци към вътрешността на страната. /БГНЕС