Гърция премахва имунитета на депутати

Гръцкият парламент гласува промяна в няколко члена на Конституцията, което ще улесни съдебното преследване срещу корумпирани политици, съобщиха от кабинета на премиера.

Законодателите отмениха имунитета на министри и депутати, който се оказа основна пречка за решаване на няколко случая на корупция, датиращи от преди 20 години.

Съгласно досегашния закон, министрите не можеха да бъдат съдени ако са минали два парламентарни мандата от извършването на престъплението.

Промените засягат и правилата за избор на президент, така че ако парламентът не може да го избере, няма да се налага да се саморазпуска. подобен сценарий през 2015 година доведе до предсрочни избори, след като народните представители три пъти не успяха да постигнат консенсус по избора на държавен глава.

Планираните промени предвиждат и въвеждането на политическа клетва за държавни служители и определение, че държавата е „религиозно неутрална“.

За да влязат в сила промените, ще трябва да минат и на второ четене. То трябва да бъде насрочено преди изборите през октомври. /БГНЕС