Гърция с най-високото ниво за опасност от пожари

В редица региони на Гърция е обявено пето, най-високо, ниво на пожарна опасност поради 40-градусовата жега и силните ветрове.

В Гърция се очакват екстремни метеорологични условия през уикенда - температурата на въздуха ще се повиши до над 40 градуса, поривите на вятъра ще достигнат до 17 метра в секунда, съобщиха от Службата за гражданска защита.

Заедно с продължителната суша и ниската влажност това увеличава риска от пожари. Властите обявиха пета категория на опасност в Атика, Централна Гърция, в някои райони на Пелопонес - в Коринт, Арголида, Аркадия и източна Лакония.

Четвъртата категория на опасност важи за останалата част на Пелопонес, на островите в северната и южната част на Егейско море, в Западна Гърция и на Йонийските острови.

Гражданската защита уведомява населението за изключително опасната ситуация и призовава за незабавно свикване на координационни органи за гражданска защита на всички регионални нива и координацията им с местните власти.

Властите призовават населението да бъде бдително, да предприеме предпазни мерки за защита на собствеността, живота на всеки човек и околната среда, за да се избегнат всякакви действия, които биха могли да доведат до пожар.

Пожарната и всички сили за гражданска защита са в готовност, съобщиха от Службата за гражданска защита. Вчера бяха проведени спешни срещи с участието на регионални лидери.

Въпреки предупрежденията и превантивните мерки, в Гърция ежедневно горят десетки пожари.

През юли миналата година в столичния регион Атика, град Мати изгоря, а в резултат на пожарите в Гърция са загинали над 100 души. /РИА Новости, БГНЕС

Категории: