Гърция удължава забраната за влизане на граждани от трети страни до 21 януари

Гърция удължи ограничаването на сухопътните връзки на страната и забраната за влизане на граждани на трети страни до 21 януари.

Продълженото решение на гръцкото правителство да „въведе мерки за временно ограничаване на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, да забрани влизането в страната на граждани на трети страни, различни от Европейския съюз и страните от Шенген“, за да ограничи разпространението на вируса, вече е публикувано в Официален вестник на Гърция и влиза в сила днес, предаде МИА.

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временно ограничаване на всички сухопътни (автомобилни и железопътни) връзки към и от Гърция „по превантивни причини, за да се защити общественото здраве от по-нататъшното разпространение на коронавируса Covid-19 на гръцка територия.

За туристите и чуждестранните граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България, т.е. през граничния пункт Промахон/Кулата, и само с отрицателен тест за Covid-19, направен 72 часа преди пристигането, но също така и с бърз тест, направен на входа на Гърция.

Забраната за влизане в страната не се прилага за гръцки граждани, лица с разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, както и за влизане на лица с абсолютно необходими професионални или медицински причини, поради които те разполагат с необходимите документи. Тя не се прилага и за товарни камиони, както и за транзит на болнични превозни средства, които влизат в Гърция от Косово през Северна Македония, за да хоспитализират пациенти от дипломатическия, военния или административния персонал на държавите-членки на ЕС и EULEX Косово.

По отношение на камионите за превоз на товари са отворени 7 гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не важи задължителното потвърждение за отрицателен PCR тест.

В същото решение е и временната забрана за влизане в Гърция на „всички граждани на трети страни от всяка точка на влизане, по какъвто и да е начин, включително въздушни, морски, железопътни и пътни връзки“. Изключение правят Европейският съюз и Шенгенското пространство, както и жителите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и Сингапур. Изключение правят и определени категории граждани, като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенген, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, както и сезонни селскостопански работници.

Това са решения, продължения на взетите в средата на март, малко преди началото на първата карантина в Гърция. /БГНЕС