Гари Каспаров: ГЕРБ е на правилната страна на историята

ГЕРБ са единствената партия в България, която има силна и ясна позиция по отношение на войната и подкрепата за Украйна. Това заяви световният шампион по шахмат Гари Каспаров, експерт по изкуствен интелект и отявлен критик на руския режим, който се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Каспаров подчерта, че в момента е важно да се заеме правилната позиция.

„Ситуацията може да бъде обяснена с много шахматна аналогия. В политиката в момента няма сиви петна, всичко е бяло или черно и е много важно да се заеме правилната позиция“, каза той.

Според него е хубаво, че все повече европейски държави разбират каква наистина е Русия на Владимир Путин.

Повечето европейски държави, които са имали някакви съмнения, се преместват в категорична позиция в подкрепа на Украйна. Може би с някои изключения като Унгария. Но е изключително важно всички държави, включително и България да заемат ясна и категорична позиция, която да не води до бъдещи негативи за държавата“, подчерта Гари Каспаров.

Той заяви, че представлява руската опозиция извън Русия и тя има много ясна позиция по отношение на войната. Те имат три изисквания: пълна украинска победа, пълно изплащане на репарациите и военните престъпници да понесат своите наказания.

„Ние работим с еднаквомислещи партньори от двете страни на Атлантика. Използвам случая да подкрепя партии и партньори, които мислят като нас, както е в случая с ГЕРБ“, каза Каспаров и добави:

„Знам, че скоро в България има избори и се надявам българите да направят исторически правилния избор и да подкрепят единствената партия, която към момента стои на правилната страна на историята. Това е ГЕРБ“.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напомни, че първата партия, която "внесе закон да се дадат оръжия на Украйна, партията, която сложи украинското знаме първа и до ден-днешен стои в централата от деня, в който започна войната и първи казахме, че това е агресия и тя трябва да спре, е ГЕРБ".

„Нашата партия обяви 100% диверсификация от „Газпром“, ядреното гориво“, каза Борисов.
Той съобщи, че младежите от ГЕРБ, чийто гост днес е световният шампион по шахмат, са събрали 50 хиляди лева и изпратиха на техните украински колеги.

„Само преди няколко дни, умишлено не вдигнахме шум. 44 деца с техните 6 ръководители на издръжка на ГЕРБ в Слънчев бряг. Изкараха прекрасна ваканция. Музеи, изложби, развлечения, отърваха се една седмица от войната“, каза Борисов.

Той подчерта, че докато другите говорят, ГЕРБ действа. „И затова програмата ни е толкова ясна и позицията ни е толкова ясна“, каза Борисов.
Лидерът на ГЕРБ каза, че ние знаем да разделим фигурите на бели и черни, връщайки се към аналогията, която в началото посочи Каспаров.
„ГЕРБ зае твърдата позиция и се надявам, че ще я отстояваме и след изборите, включително и с инициативата загаси тока, която ще бъде обявена на 22. Русия ще я има, руският народ не ни е противник, надяваме се един ден и тя да бъде в световната демократична общност. Войната в Украйна трябва да спре. Агресията трябва да престане и да се възстанови териториалната цялост“ каза Борисов.

Той предупреди, че и ние сме уязвими от подобни действия на Балканите, свързани с прекрояването на границите. „Затова днес позицията трябва да е повече от ясна. Благодаря, че на Запад са я чули“, подчерта Борисов. /БГНЕС