Гари Каспаров: Време е за борба срещу Путин

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров е един от най-отявлените критици на Путин и неговия режим. От години той живее извън страната си заради политическите си убеждения и несъгласието със ставащото в руската страна.

Бунтарят не остана безразличен и към ставащото в момента в Украйна, като вчера публикува серия от туитове по повод инвазията, подкрепени от съвети и насоки за бъдещото отношение на света към руския президент и контролираната от неговия режим държава.

"Добре, след като години наред предупрежденията ми бяха пренебрегвани и днес цял ден слушах "Гари, ти беше прав!", ще повторя това, което казах през 2014 г: Престанете да ми казвате, че съм бил прав, и се вслушайте в това, което казвам сега". Следват моите препоръки:

- Подкрепа за Украйна във военно отношение, незабавно, с всичко - оръжия, разузнаване, киберсредства.

- Банкрутиране на военната машина на Путин. Замразяване и изземване на финансите на Русия и на него и шайката му.

- Изхвърляне на Русия от всички международни и финансови институции. ПАСЕ, Интерпол и т.н.

- Отзоваване на всички посланици на Русия. Няма смисъл от разговори. Новото единно послание е "спрете или ще бъдете напълно изолирани".

- Забрана на всички елементи на глобалната пропагандна машина на Путин. Изключване, закриване, изпращане у дома. Спрете да помагате на диктатора да разпространява лъжи и омраза.

- Разкриване и действия срещу лакеите на Путин в свободния свят. Ако Шрьодер и подобните му продължават да работят за Путин, повдигане на обвинения. Попитайте собствениците и рекламодателите на мрежите, които дават платформа на пропагандисти на Путин като Карлсон, защо го позволяват.

- Замяна на руския нефт и газ. Оказване на натиск върху ОПЕК, увеличаване на производството, повторно отваряне на Keystone. Не можете да спасите планетата, ако не спасите хората на нея.

- Признаване, че ще има разходи и жертви. Чакахме твърде дълго, цената е висока, но тя само ще се повишава. Време е да се борим".

БГНЕС припомня, че Каспаров пое по пътя на изгнанието, след като през 2012 г. пое председателството на базираната в Ню Йорк фондация "Human Rights Fonadation", оглавявана преди него от чешкия президент Вацлав Хавел. Каспаров загърби Русия от страх, че ще му отнемат задграничния паспорт. Сега той със съпругата си и двете им деца живеят в САЩ, но и в Хърватия, кято му даде гражданство без да се лишава от руското.

През 2015 година Каспаров даде интервю за "Шпигел", в което каза: “Ако някой в началото на миналата година би пророкувал, че Путин ще анексира Крим и грубо ще прегази следвоенните граници в Европа, всеки би поклатил глава. Последва експанзията в Източна Украйна, а сега и пряката намеса във войната в Сирия на страната на масовия убиец Башар Асад. На Путин са му нужни войни, за да се легитимира. Това е последният му ход, който му е останал. Живеем в нова ера на ледниковия период. Спрямо Кремъл сме длъжни да приложим рецептите от Студената война – изолация вместо все нови и нови предложения за преговори. На Украйна отдавна трябваше да се предоставят оръжия. Говоря за отбранителни оръжия, за да може страната да се защитава.”

На припомняне, че надежда за мир в Украйна дават споразуменията от Минск, по които Русия е страна, а Москва е изиграла и важна роля при сключването на ядреното споразумение с Иран и мира в Сирия, позицията на Каспаров бе: “Знам за какво намеквате – за така наречената реална политика. По-добре обаче би била една външна политика, ориентирана към ценностите на свободния свят, която е базирана на убеждението, че си застанал на вярната историческа страна. Путин има животинския инстинкт на всички диктатори, той надушва слабости. Тук най-добре пасва дефиницията на Уинстън Чърчил: “Храним крокодилите с надеждата, че ще бъдем изядени последни.”

Каспаров, който само на 22 години стана световен шампион по шах, а впоследствие завоюва още титли, през 2005 г. сложи край на славната си кариера и се отдаде на политиката като опозиционен лидер в Русия.

Гари Каспаров е най-младият световен шампион по шахмат в историята, притежавал титлата 15 години. Носител е на най-високата награда в шаха „Шахматен Оскар“ рекордните 11 пъти (1982, 1983, 1985 – 1988, 1995, 1996, 1999, 2001, 2002). Считан е за най-силния световен шампион по шахмат за всички времена. Той е роден в Баку, столица на тогавашната съветска република Азербайджан.

Каспаров се отказва от шахмата на 10 март 2005 г., след като заема разделеното първо място с Веселин Топалов на турнира в Линарес, Испания, за да се отдаде на писането на книги за шахматните си предшественици и на обществено-политическа дейност в Русия. Той създава опозиционното движение „Обединен граждански фронт“, чиято главна цел е „да работи за запазването на изборната демокрация в Русия“. Каспаров помага за осъществяването на Марша на несъгласните в Санкт Петербург на 3 март 2007 г. и Марша на несъгласните на 24 март 2007 г., в които хиляди души протестират срещу президента Владимир Путин и губернатора на Санкт Петербург. На 14 април 2007 г. той е задържан от Московската милиция, докато отива на демонстрация и след около 10 часа е пуснат под гаранция. На 24 ноември 2007, Каспаров и други критици на президента Владимир Путин са арестувани за пет дни от руската полиция по време на протестно шествие в Москва, организирано от „Другата Русия“. Срещу него е заведено дело и му е наложена глоба в размер на 1000 рубли (28,5 евро) за участие в непозволен протест.

През май 2021 г. той заяви на десетата конференция на платформата "Форум за свободна Русия", която се проведе онлайн: "Диктатурата на Владимир Путин практически изцяло унищожи и най-оскъдните кълнове на политическа активност в Русия".

В интервю Гари прави паралел между политиката на Путин и шахмата, вкарвайки доза оптимизъм: “Путин по-скоро е играч на покер. За разлика от шаха слабите карти при покера могат да се компенсират с блъфиране. При шаха има железни правила и никой не знае как ще свърши една партия. В царството на Путин сега е точно обратното. Това обаче няма да продължи вечно. Ще се радвам на деня, когато моята страна ще бъде избавена и сегашният триумфиращ ще се превърне в губещ.” /БГНЕС