Гарсия надигра Сабаленка за титлата на WTA финалите в Тексас

Каролин Гарсия надви Арина Сабаленка във финала на тазгодишното издание на WTA финалите във Форт Уърт, Тексас. Френската тенисистка стигна до успех над представителката на Беларус със 7-6 (4), 6-4 за малко над един час и 40 минути игра.

Каролин Гарсия.

Първият сет бе изключително равностоен и мина под диктовката на сервиращите, като не се стигна до нито една точка за пробив в 12-те изиграни гейма. Закономерно съдбата на частта бе решена в тайбрек, където Сабаленка поведе с мини-пробив, който обаче не само не задържа, но и загуби шест последователни точки от 2-0 в своя полза. Беларускинята спаси първите два сетбола пред съперничката, но капитулира при третата. Вторият сет започна с ранен пробив за Гарсия, който тя защити до края на частта, за да ликува с най-голямата титла в кариерата си.

Французойката изигра страхотен мач на собствен сервис, като завърши с 11 аса и само една двойна грешка. В добавка тя спечели 79% от точките на първо подаване, като не даде нито една точка за пробив на Сабаленка и реализира единствения си шанс в мача. Гарсия приключи с 24 уинъра и десет непредизвикани грешки, докато Сабаленка направи 15 печеливши удара и 11 непредизвикани.

Гарсия поведе в съперничеството между двете с 3-2 победи. Тя завърши по прекрасен начин най-силната година в кариерата си, в която спечели четири титли – освен в Тексас, тя триумфира още в Бад Хомбург, Варшава и Синсинати. През юни тя стана и шампионка на двойки на Ролан Гарос в тандем със сънародничката си Кристина Младенович. Сабаленка от своя страна отстъпи и в третия си финал през 2022 след загубите в Щутгарт и Хертогенбош съответно от Ига Швьонтек и Екатерина Александрова. /БГНЕС