Гарванлиев: Аз съм горд македонец, но не се отказвам от корените си

Аз се чувствам като човек с голямо сърце и честна душа, изпълнена с много музика.

Това каза пред Дойче Веле македонският представител на "Евровизия" Васил Гарванлиев, чието признание, че притежава и българско гражданство предизвика необяснима вълна от омраза и "възмущение сред патриотичните среди в РСМ".

"Да, аз съм роден в Македония и вярвате или не, аз съм един от най-гордите македонци. Никой не избира фамилията и роднините си. Моята баба, майката на баща ми, които вече не са сред нас, е родена в околностите на град Петрич. Аз не се извинявам за това, горд съм и с това нещо. Аз съм македонец. Навсякъде, където съм излизал на сцената или зад нея - в Чикаго, Торонто, Париж, навсякъде всички ме знаят като македонецът Васил Гарванлиев. Музиката е моят искрен паспорт. Аз съм посланик на музиката, богат на разкази, корени и никога няма да се извиня за това", каза още известният и талантлив македонски изпълнител.

Агенция БГНЕС припомня, че РС Македония дори сформира комисия за решение дали Гарванлиев да пее на „Евровизия“.

Членовете на комисията "ще анализират ситуацията от всички аспекти и тези дни ще бъде взето окончателно решение". Ще бъдат анализирани всички аспекти, произтичащи от реакциите на обществеността, свързани с проекта "Евровизия".

БГНЕС припомня, че през изминалите години РС Македония участва на Евровизия с изпълнители от различна етническа принадлежност като Калиопи /влахкиня/, Тияна Дапчевич /сръбски гражданин/, Адриян Гаджа /албанец/, Есма Реджепова /ромка/, но никога не е имало "патриотична" истерия срещу тях. /БГНЕС