"Газпром" спря напълно доставките по "Северен поток" за неопределено време

"Газпром" заяви, че газопроводът за Германия, който трябваше да бъде отворен през уикенда, ще остане затворен, докато не бъде ремонтирана турбина, като по този начин ще бъде прекъснат за неопределено време за доставки в Европа.

В изявление "Газпром" посочва, че е открил "течове на масло" в турбина по време на планирана тридневна операция по поддръжка и че "докато тя не бъде ремонтирана... транспортирането на газ по "Северен поток" е напълно преустановено".

В свое изявление Газпром посочи, че е открил "течове на масло" в турбина по време на планирана тридневна операция по поддръжка.

Газпром допълни, че "докато тя не бъде ремонтирана... преносът на газ по "Северен поток" е напълно преустановен".

Възобновяването на доставките по тръбопровода, който минава от Санкт Петербург до Германия под Балтийско море, трябваше да бъде възобновено в събота.

Газпром заяви, че е открил проблемите при извършване на техническо обслужване с представители на Siemens, които произвеждат турбината в компресорната станция, която подава газ по тръбопровода.

На страницата си в Телеграм компанията публикува снимка на кабели, покрити с кафява течност, съобщи АФП.

По-рано през деня Кремъл предупреди, че бъдещата експлоатация на газопровода "Северен поток", един от основните маршрути за доставки на "Газпром", е изложена на риск поради липса на резервни части.

"Няма технически резерви, работи само една турбина", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Така че надеждността на работата, на цялата система, е изложена на риск", каза той, като добави, че това е станало "не по вина" на руския енергиен гигант Газпром.

Производителят на турбини Siemens Energy заяви, че изтичането на масло, за което обвинява "Газпром", "не е техническа причина за спиране на работата".

"Такива течове обикновено не влияят на работата на турбината и могат да бъдат запечатани на място", заяви той, като добави, че "не е сключен договор за работа по поддръжката".

След налагането на икономически санкции заради инвазията на Кремъл в Украйна Русия намали или спря доставките за различни европейски държави, което доведе до рязко покачване на цените на енергията.

Кремъл обвини за намаляването на доставките по "Северен поток" европейските санкции, които според него са блокирали връщането на турбина на Siemens, която е била на ремонт в Канада.

Германия, където се намира турбината в момента, заяви, че Москва блокира връщането на критичното оборудване.

Берлин и преди е обвинявал Москва, че използва енергията като оръжие.

Изявлението на Газпром идва в същия ден, в който страните от Г-7 заявиха, че ще работят за бързото въвеждане на ценови таван на руския износ на петрол - ход, който би лишил Кремъл от критични приходи за военните му усилия.

Газпром също така обяви, че от четвъртък спира доставките на газ за главния доставчик на Франция Engie, след като той не успя да плати за всички доставки, извършени през юли./БГНЕС