Гечев: Отпускат се 250 млн. евро по Плана за земеделските производители

Отпускат близо 250 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост за земеделските производители в страната. Това обяви в Русе министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на изложение на местни продукти, предаде кореспондентът на БГНЕС от дунавския град.

Министър Гечев подчерта, че от министерството са почти готови с всички мерки по Плана. „Нашето притеснение е, че през първата година ще има натрупване на много различни инструменти както по Плана за възстановяване и устойчивост, така и по новия стратегически план с мерките“, заяви министърът и посочи, че след нова година министерството стартира информационни кампании в цялата страна по различните инструменти.

„Раздаването на пари на глава е вредно нещо за бизнеса и земеделските производители. Ще трябва качество и развитие“, категоричен бе министър Гечев. Отпуснатите по Плана за възстановяване и устойчивост средства ще могат да се ползват за кандидатстване по различни проекти – дори в сферата на иновациите и енергийната ефективност.

Министър Гечев сподели още, че за първи път от много години насам се е работило по подадените проекти през същата година. Обработени са над 4000 проекта в последно време. От Министерството на земеделието бяха категорични, че продължават да работят на максимално бързи обороти, като вече е приет и нов устройствен правилник на Държавен фонд „Земеделие“, който дава възможност за назначаването на още 130 човека, които пряко да се занимават с подготовката на бъдещите проекти и да следят за спазването на европейските изисквания.

Колкото до информацията за засилен внос на слънчоглед и други земеделски култури в страната ни от Украйна, то министърът посочи, че след новата година се очаква раздвижване на пазара и оптимизиране на процесите. /БГНЕС