Ген. Ангелов: България да се подготви за ПВО и ПРО операция за защита на източния фланг

На територията на България трябва да бъдат разгърнати ВВС на съюзнически страни от НАТО, които могат да участват в провеждането на противовъздушна и противоракетна операция на алианса за защита на държавите от източния фланг.

Това заяви в интервю за БГНЕС генерал Аню Ангелов, министър на отбраната (2010-2013 г.).

Ген. Ангелов подчерта, че самолетите МиГ-29 и тяхното въоръжение е остаряло и не може да си взаимодейства с ВВС на останалите държави от Северноатлантическия алианс.

„Въоръжението на нашите МиГ-29 е изключително старо с отдавна изтекъл срок. Този срок за използване се увеличава само с подписите на хартия от съответния командир на място. В същото време зенитно-ракетните комплекси и радиолокационните станции, разположени на наша територия, нямат апаратура „свой-чужд“. При това положение те биха застрашили със своите действия съюзническите сили и средства, които летят в Румъния, Гърция, Турция или излитат от американски самолетоносачи в Средиземно море“, алармира военният експерт и бивш министър на отбраната.

По тази причина е необходимо България да потърси съюзна помощ.

„Ето защо е необходимо на наша територия да бъдат разгърнати ВВС на страни, които притежават: 1. системата свой-чужд; 2. имат съответното въоръжение; 3. имат съответният опит“, каза ген. Ангелов и добави: „Последното никак не е маловажно, защото с нальота на нашите летци трудно може да се каже, че те имат някакъв боен опит и биха могли да бъдат ефективни в тази военно-въздушна операция“.

Според него е необходима непосредствена подготовка на страната ни за участието в провеждането на противовъздушна и противоракетна операция на НАТО за защита на източния фланг. Такава подготовка се провежда от всички страни – Румъния, Полша, балтийските държави и дори Словакия, но не и от България.

„Прави впечатление, че единствено България иска съюзнически самолети само по отношение на Air Policing, а не да се подготвим за такава операция при евентуалното нарастване на напрежението. България не може да остане настрана. Някои смятат, че България е врата на Балканите за Русия, но твърде широка врата“, подчерта ген. Ангелов.

Той заяви, че правителството на Кирил Петков не предприема стъпки в тази посока, защото в управляващата коалиция има една партия, която е против санкциите и против каквито и да било съюзнически сили на наша територия, която заяви, че ако проф. Тодор Тагарев стане министър на отбраната, ще напусне коалицията. Ген. Ангелов определи тази партия като „пропутинска и защитаваща чужди интереси“.

„Затова това правителство не е в състояние да вземе такова решение. Ако то не е в състояние да го вземе, някой някъде ще му се наложи да взима такова решение независимо коя партия и коя коалиция е на власт“, подчерта пред БГНЕС ген. Аню Ангелов. /БГНЕС