Ген. Ангелов: Проруската пропаганда взима връх на най-високо ниво – в президентството на България

Проруската пропаганда взима връх в България, и то на най-високо ниво – в президентството. Това е всеизвестен факт, който ясно беше показан по време на срещана на президента Румен Радев с украинския му колега Володимир Зеленски. Естествено, че не става дума за „конфликт“ между Русия и Украйна, а за чиста, пълномащабна война.


Това каза пред БГНЕС ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната.

Странно как вицепрезидентът Илияна Йотова говори за „манипулация“ относно доставките на оръжия за Украйна. От президентската институция не зависи изобщо нищо по отношение на външната политика на страната и суверенните решения на Народното събрание. На практика външната политика и решенията по нея се приемат или не от Народното събрание. Много малка е ролята на президента, след като той няма служебно правителство и не е на върха на властовата пирамида.

МИГ-овете, които има България, са с експлоатационен срок до края на тази година. И въпреки че Украйна предлага да ремонтира двигателите им, целите самолети няма как да бъдат ремонтирани, и просто ще чакат края си. Така или иначе това е факт, известен отлично на президента Радев и на служебния министър на отбраната.

На въпрос дали президентът Радев не е ангажиран в друг тип геополитически интереси, както съобщават различни медии – че е възможно САЩ да ползват „генерала от НАТО“ с руски интереси Радев като „пощальон“, чрез който САЩ да намекват определени неща на Зеленски, ген. Ангелов коментира, че това е изключено. „Играта на президента Радев в момента става все по-ясна и по-ясна, и нямаше накъде по-ясно да стане по време на срещата украинския президент. Неслучайно преди срещата си със Зеленски, Радев проведе разговори с премиера на Унгария Виктор Орбан. България и Унгария са двете страни, които не подкрепят изпращането на оръжия за Украйна. Значи, проведоха си Радев и Орбан разговори, после Радев се срещна със Зеленски. Това е.“

И не, в момента Радев не си прави ПР. Просто тази проруска позиция си е негово схващане на уж НАТО-вски генерал. И това съм му го казвал лично още докато беше командир на ВВС. Той още от много отдавна правеше изказвания, които никак не се връзваха със ситуацията му (или наименованието му) на НАТО-вски генерал. Проруската му позиция си е негово мнение, още повече че от гледна точка на характера му – той си е с високо мнение за себе си, рядко приема чуждо мнение, затова прави и тези изявления пред Зеленски. Президентът трудно се поддава на зависимости, познавам го отлично, добави ген. Ангелов. Но излишно високото му мнение за себе си, и разбирането му, че като президент може да говори каквото си иска, независимо от правителството и Народното събрание – президентът няма право да постъпва така, той трябва да представлява българската държава, включително външната и вътрешната политика. Но да представлява външната политика, подчерта ген. Ангелов, - такава, каквато е формирана от правителството. В случая се получава точно обратното – той не представлява българската държава с нейната външна политика такава, каквато е определена от народните представители.

Радев просто свикна с тези служебни правителства. Така можеше да кара не 9 месеца, а още много години. Де факто, като в президентска република. Надеждата му беше, че няма да се формира правителство, и това ясно му личеше във всички изказвания и действия.

Нека се учим от историята си, призова ген. Ангелов, и припомни как тогавашният президент Георги Първанов, издигнат от БСП, след като се отказа от българите във Вардарска Македония и се съюзи с македонските комунисти, след като застана зад Слободан Милошевич и след като заклейми НАТО, отказа да помогне на несръбското население в Босна и Херцеговина и Хърватска.

За мен е учудващо, тъй като познавам президента Радев като разумен човек, - да се правят изказвания, че това не било „война“, а „конфликт“ между две държави, и трябвало да се приключи по мирен път. Този конфликт ще свърши все някога, но жертвите и от едната, и от другата страна, са стотици хиляди. И да призоваваш за мир, тоест „ти коленичи, тъй като РФ със 140 милиона население може да намери всякакви ресурси, за да разтяга тази война години наред“. А, прочее, това е и намерението на руската страна – така или иначе от 2014 г. насам тлееше този т.нар. „замразен конфликт“, така или иначе те не искат кой знае какво – не искат Киев, искат да си запазят Донбас и част от Запорожката област, завърши ген. Ангелов./БГНЕС