Ген. Дейвид Петреъс: САЩ трябва да затегнат гайките на руската икономика

Вашингтон трябва да засили натиска върху Москва, тъй като руският президент Владимир Путин е изправен пред големи военни и икономически неуспехи, казва бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс пред CNN.

„Путин е в много, много трудна ситуация“, каза Петреъс в телефонно интервю. „Трябва да продължим да затягаме гайките“.

Представата за желязната хватка на Путин върху властта беше разрушена от бунта на ЧВК „Вагнер“ миналия месец - краткотрайно въстание, което обаче представляваше най-голямото предизвикателство към управлението на руския лидер, откакто той дойде на власт през 90-те години на миналия век.

Петреъс, който в момента е заместник-председател на глобалния институт KKR, заяви, че Путин е изправен пред „кръвопролития на бойното поле“, както и „в икономиката, на вътрешния фронт“.

„Това не е толкова лошо, колкото много от нас се надяваха да бъде. Все пак те имат проблеми на домашния фронт“, каза той за икономическото положение на Русия.

Четиризвездният генерал в оставка цитира редица събития, които илюстрират сериозните проблеми в руската икономика, включително нарастващите бюджетни дефицити на Москва, напускането на повече от 1000 големи западни компании, оттеглянето на големите производители на петрол и техните превъзходни технологии, както и прекъсването на голяма част от търговията с Европа.

Приходите на руското правителство от петрол и газ са намалели с 47% до 3,38 трилиона рубли (37,4 млрд. долара) през първата половина на годината спрямо същия период на 2022 г., съобщи Ройтерс в сряда, позовавайки се на данни на финансовото министерство. Данъчните постъпления са намалели поради по-ниските цени и обеми на продажбите.

Петреъс, бивш ръководител на Централното командване на САЩ, заяви, че Русия е изправена и пред изтичане на мозъци, причинено от огромния брой талантливи граждани, които са напуснали страната след началото на войната през февруари 2022 г.

„Те загубиха стотици хиляди от най-добрите и най-умните си хора - които вече не искаха да живеят в страна, която е световен парий“, каза той.

Икономика, която се разпада

Западните санкции не са нанесли смъртоносен удар на руската икономика. Някои, сред които икономистът Лари Съмърс, твърдят, че икономическите санкции срещу Русия не са нанесли толкова силен удар, колкото се очакваше, защото не са наложени санкции от достатъчно държави.

Други, като професора от Йейл Джефри Зоненфелд, твърдят, че санкциите „работят изключително добре“ срещу Русия.

„Русия вече не е икономическа суперсила. Това е икономика, която се разпада“, каза Зоненфелд пред CNN.

Бавната ерозия на икономическата мощ на Русия се отразява на бойните полета в Украйна. Въпреки че мнозина на Запад предполагаха, че армията на Путин бързо ще свали правителството в Киев, войната в Украйна се проточи вече близо година и половина.

И Петреъс смята, че войната няма да приключи, докато „Путин не осъзнае, че това не е устойчиво“.

Игра на котка и мишка

Разбира се, това е една от целите на западните санкции срещу Русия: да направят твърде болезнено за Москва продължаването на войната.

Петреъс похвали "много впечатляващата" санкционна кампания на Министерството на финансите, ръководена от заместник-министъра на финансите Уоли Адейемо.

Но бившият ръководител на ЦРУ отбеляза сложността на съвременните санкции, при които страните-мишени често намират начини да заобикалят ограниченията.

Така например американски служители твърдят, че за да заобиколи западните забрани за продажба на технологии на Русия, Москва внася съдомиялни машини, перални и други кухненски уреди, за да използва техните усъвършенствани компютърни чипове в ракети, самолети и на други места.

„Това е истинска игра на котка и мишка. Изисква се огромно постоянство и внимание към детайлите“, каза Петреъс. „Предизвикателството е свързано само с огромния капацитет и широчина на лентата“.

Петреъс призова САЩ и партньорите им да „продължат да затягат“ икономическите санкции и експортния контрол върху Русия и да „сведат до минимум разочароващия“ брой на държавите, желаещи да търгуват с Москва.

„Трябва да продължим да я преследваме - и аз съм убеден, че ще го направим“, каза той.

Твърде предпазливи?

Професорът от Йейл Зоненфелд се съгласи, че може да се направи повече за оказване на натиск върху Москва, включително по-добро проследяване на частите за авиониката и микрочиповете, които в крайна сметка попадат в Русия чрез трети страни.

„Има изтичане на информация в чиповете и авиацията. Това би могло да се контролира по-добре“, каза той.

Изпълнителният директор на KKR похвали администрацията на Джо Байдън и Конгреса за това, че са свършили „изключителна работа“ в подкрепа на Украйна и са запазили западния съюз.

Въпреки това той изрази разочарование, че Вашингтон не е действал по-бързо, за да предостави на Украйна цялата военна техника, която според официалните лица в Киев е необходима.

„Има някакъв модел, при който Украйна иска нещо, ние казваме: "Не", после "евентуално", после "може би" и накрая удовлетворяваме молбата им. Но в това усилие се губи време“, казва Петреъс. „Бяхме малко прекалено предпазливи“. /БГНЕС