Ген. Мили: САЩ подкрепят Швеция и Финландия за НАТО

Висшият американски генерал Марк Мили заяви, че САЩ са решени да подкрепят Швеция и Финландия в стремежа им за членство в НАТО. Неговото изявление бе направено на фона на USS Kearsarge, който е най-големият американски военен кораб, акостирал някога в Стокхолм.

„За нас, Съединените щати, и за другите страни от НАТО е важно да покажем солидарност с Финландия и Швеция в това учение“, заяви Мили преди ежегодните военноморски маневри на НАТО в Балтийско море.

Той говори по време на съвместна пресконференция с шведския министър-председател Магдалена Андерсон.

Военноморските учения „Baltops 22“ ще се състоят от 5 до 17 юни и в тях ще участват 14 държави от НАТО, както и Швеция и Финландия. Тази година те се провеждат в сянката на руската инвазия в Украйна.

Това нахлуване накара двете скандинавски държави да променят дългогодишната си политика на неутралитет и да подадат молба за членство в Северноатлантическия алианс.

Присъствието в Стокхолм на десантния кораб USS Kearsarge, предназначен за разполагане на сухопътни сили, „демонстрира ангажираност с общата кауза, с международния ред, основан на правила, с идеята, че големите държави не могат да нахлуват в малки държави безнаказано“, заяви Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Андерсон на свой ред заяви, че присъствието в шведската столица на внушителния 250-метров плавателен съд - с пълен комплект хеликоптери и около 1200 морски пехотинци на борда – „е конкретен израз на подкрепата на САЩ, а също и много силен политически сигнал в решаващ момент от историята“.

„Това също така показва, че уверенията за сигурност, за които президентът Байдън говореше много открито, когато аз и президентът Саули Ниинистьо го посетихме в Белия дом, всъщност са последвани от конкретни действия“, добави шведският министър-председател. Тя и финландският президент Ниинистьо се срещнаха с Байдън във Вашингтон на 19 май.

„Ние сме много, много благодарни“ за тази подкрепа, каза Андерсон.

Сценарий за завзета територия

Мили се срещна с моряци, пилоти и морски пехотинци на борда на USS Kearsarge, който е оборудван с 10 транспортни самолета "Оспри", способни да излитат и кацат вертикално като хеликоптер и да летят като самолет.

На кораба се намират и шест бойни хеликоптера „Хариър“, три хеликоптера MH-60 - морската версия на по-известния "Блек Хоук" - и пет десантни машини.

Запитан какво послание отправя присъствието на кораба в Балтийско море, Мили отбеляза, че участниците в "Baltops 22" ще тренират „амфибийни нападения и сценарии, които биха включвали атака на земя, завзета от противник или вражеска държава“, което беше възприето като тънко завоалирано предупреждение към Русия.

САЩ обмислят да засилят участието си и в други военни учения през следващите месеци, каза Мили.

Въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е заявявал, че двете държави ще бъдат посрещнати „с отворени обятия“, техните кандидатури за членство са блокирани от Турция, която ги обвинява, че предоставят убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и западните ѝ съюзници класифицират като терористична група.

Двете скандинавски държави поискаха гаранции за сигурност по време на продължителния процес на кандидатстване, докато чакат пълноправно членство с гарантирана подкрепа от съюзниците съгласно член 5 от учредителния договор на НАТО.

В очакване на това и двете страни призоваха за по-силно военно присъствие на САЩ в Балтийско море и Северна Европа. /АФП