Ген. Мутафчийски: Имаме безпрецедентни мерки за сигурност

Във Военномедицинска академия (ВМА) има 19 проби, които към този момент са отрицателни за COVID-19 и продължава да се работи още една проба. Тя ще е готова след около три часа, каза в 17 часа днес началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

В Националната лаборатория се работят три проби – от Инфекциозна болница-София, от Благоевград и от Хасково – и трите са отрицателни.

Оказва се, че нашият контрол на сухоземната граница, особено на Калотина, е изключително ефективен. За последните 24 часа от там, благодарение на термометриране на пътникопотока, са отделени и постъпили във ВМА четирима души, съобщи ген. Мутафчийски.

Това е изключителна новина, защото никъде по света такъв контрол не се прилага, заяви той и добави, че България има безпрецедентни мерки за сигурност.

Двама от постъпилите във ВМА са международни шофьори, един е шофьор на автовоз, а четвъртият е пътник от автобус. И четиримата са свързани по някакъв начин с Италия.

Не повече от 120 човека са под карантина за цялата страна, съобщи още ген. Мутафчийски.

Той добави, че по още един отрицателен резултат от ВМА ще бъде изпратен към националната лаборатория за повторен анализ. /БГНЕС