Ген. Мутафчийски: Отварянето на детските градини сега е опасно

Докато нямаме достатъчно опит от разхлабването на мерките и какво ще стане с ръста на заболеваемост и с нашата здравна система, детските градини остават затворени.

Това каза пред бТВ ген. Венцислав Мутафчийски в интервю, в което отговаря на въпроси, зададени от деца.

Много се надявам коронавирусът да свърши скоро. Но засега ние трябва да се научим да живеем с вируса, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб.

Сред първите въпроси на децата към генерала бе дали го е страх от вируса. „И мен ме е страх, няма човек, който да не го е страх. Само децата не трябва да ги е страх”, посочи той и изрази съжаление, че децата са подложени на това изпитание. Те единствено страдат от ограниченията, сподели той.

Ген. Мутафчийски отново посочи, че дали пандемията ще приключи скоро зависи освен от властите, но и от всички нас – дали сега ще покажем самодисциплина или ще изпаднем в плен на хедонизма.

Запитан от хлапетата кога ще бъдат отворени детските градини ген. Мутафчийски посочи, че вече има известни практики по света и щабът внимателно следи нещата. Той припомни изказването на здравния министър Кирил Ананиев, който по-рано днес заяви, че до две седмици ще има решение по въпроса.

„В момента отварянето на детските градини е опасно”, каза ген. Мутафчийски и продължи: Трябва да изчакаме да видим в Германия и Дания какво се случва – първо трябва да се види ефектът от разхлабването на мерките и след това да се предприемат нови.

Ние не може да поставим критерии като в Германия, например. Нашата здравна система не може да понесе това. Затова ние възприехме моделът, който се прилага в Израел – 100 човека, 3 дни по ред, посочи генералът и обясни, че към отваряне на детските заведения ще се пристъпи при запазване на настоящата тенденция на новорегистрирани случаи.

По отношение на спорта ген. Мутафчийски заяви, че в момента се изработва механизъм, по който да започне тренировъчният процес във футбола. Много внимателно ще проследим как се организира Бундеслигата – какъв е начинът на тестуване на футболистите, какъв е пропускателният режим, охраната, каза още той.

Трябва да взимаме най-доброто, което се случва в света. Мисля, че Германия е добър пример.

Той бе категоричен, че успехът на България в борбата със заразата до този момент се дължи на факта, че ограничителните мерки бяха наложени рано и в разумен процес. „Сега хората имат изработен известен рефлекс – знаят, че трябва да пазят възрастните, че не трябва да пипат насам-натам, че трябва да слагат маска в магазина. Отделно, сега здравната ни система е доста по-подготвена”, заяви ген. Мутафчийски.

Запитан в ролята на доктор или генерал се чувства по-добре, ръководителят на оперативният щаб заяви: По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи. Там се чувствам съвсем в свои води. Но по стечение на обстоятелствата съм военен лекар и генерал, и се гордея с това. Но сега в момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар, защото работата ми е по организаторска и ръководител на щаб. /БГНЕС