Ген. Попов: България да не се снишава, властта ще носи историческа отговорност

Управляващите трябва да решат каква да бъде ясната и категорична позиция на България. Те са поели отговорности да бъдат начело на държавата. Трябва да им е ясно, че те ще носят историческата отговорност за решението си. За съжаление, се направи едно сериозно снишаване, което не е печелившо.

Това заяви в интервю за БГНЕС генерал Константин Попов, началник на отбраната /2016-2017/, председател на Комисията по отбрана /2017-2021 г./. Неговият коментар е във връзка с нахлуването на Русия в Украйна и каква трябва да бъде българската позиция в този момент.

„Първо, българската държава трябва ясно и категорично да вземе решение от коя страна на барикадата ще бъде. Второ, тя трябва да го обяви. Трето, в дългосрочен план да се подготви за едни бъдещи кризи от всякакъв характер, включително военен“, каза Попов и добави, че в момента няма непосредствена военна заплаха за територията на България.

„Стратегическите цели на Русия в тази война бяха обявени ясно от президента Владимир Путин. Близката цел е независимост на Донецка и Луганска област, не само на територията, която е в ръцете на руските сепаратисти. Стратегическата голяма цел е смяна на правителството в Киев и инсталиране на власт, което е близко до вижданията на Кремъл“, заяви ген. Попов.

Той смята, че Москва лесно ще постигне тези свои цели предвид огромната мощ на Русия.

„Въпрос на време е Русия да премине към следващия етап. Руският президент Путин се отличава с изключителна решителност, той никога не дава назад, може да изчака и да даде настрани, но той си преследва целите със сериозна решителност“, подчерта ген. Попов.

Според него действията на Русия в Украйна са край на съществуващата в момента международна система.

„Минските споразумения отидоха в кошчето за боклук, под въпрос са държавните граници на страните, взаимоотношенията, начините на решаването на конфликти и на спорните въпроси. Всичко това вече не съществува като цялостна система. ООН е блокирано и не може да вземе решения“, заяви ген. Попов.

Той не изключва „падането на нова Желязна завеса“ и една нова Студена война. „Дано сне се стига до там“, призова пред БГНЕС ген. Попов. /БГНЕС