Генчовска и Николов подават оставки

Двама министри от квотата на „Има такъв народ” – на външните работи Теодора Генчовска и на енергетиката Александър Николов, ще подадат оставки днес, предаде репортер на БГНЕС.

Причината за разпадането на четворната коалиция според Слави Трифонов, който изтегли министрите на „Има такъв народ”, са две – темата Република Северна Македония и неспазването на коалиционното споразумение и фактът, че според Трифонов в държавата вече няма пари. Той определи, водената от финансовия министър Асен Василев и премиера Кирил Петков финансова политика като грешна и вредна.

Според външния министър, оттеглянето ѝ от поста е политическо решение на партия ИТН, която я е издигнала. Генчовска не е успяла да подаде оставка до момента, тъй като е била на форум в чужбина.

Пред медиите тя заяви, че по темата за РС Македония няма натиск от страна на ЕС по въпроса за вдигането на българското вето за начало на преговорите за членство в Евросъюза.

Александър Николов също каза, че напуска енергетиката от лоялност към „Има такъв народ” и това няма нищо общо с енергийната политика, търговията, транзита и доставките на природен газ. От оглавяването от него министерство заявиха, че Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“.

Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието. Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам, коментира Александър Николов в интервю в неделя. /БГНЕС