Генчовска: Няма да се отклоним никога от Рамковата позиция за РСМ

По отношение на РС Македония Министерството на външните работи ще спазва стриктно мандата на Министерски съвет, Декларацията на Народното събрание и Договора между България и РСМ. Ще отчетем и становището от последното заседание на КСНС при президента за РСМ. Няма да се отклоним никога от Рамковата позиция.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, предаде репортер на БГНЕС.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, предаде репортер на БГНЕС.

На въпрос как ще коментира позицията на президента Румен Радев, че посещението на премиера Кирил Петков в РСМ е било прибързано, Генчовска отговори следното: „Това е мнението на президента. Не мога да го коментирам“.

Тя заяви, че правителството е рестартирало отношенията със Скопие.

„Продължаваме да надграждаме постигнатото до момента. Има приемственост от страна на МВнР. Надграждаме постигнатото, има позитивизъм. В директен контакт сме с министъра на външните работи Буяр Османи. Екипът от външно министерство е в директен контакт на експертно ниво“, заяви министър Генчовска.

Тя съобщи, че предстои експертна среща.

„Колегите от МВнР на РСМ ще дойдат тук на 10 и 11 за провеждане на експертни разговори по политическия пакет 1+4. Днес съм внесла в МС проект за мандат, който ние да отстояваме. Той по никакъв начин не се отклонява от сега съществуващите рамкови позиции, Декларации на НС и най-вече спазването на Договора за приятелство и добросъседство“, подчерта министър Генчовска. /БГНЕС