Генчовска: Няма ново френско предложение, има механизъм за контрол на протоколите

Не, няма промяна във френското предложение. Няма такава промяна. Това каза пред БГНЕС министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на твърденията в РС Македония, че е имало промяна на предложението от Париж.

Тя уточни, че в протокола, който днес бе подписан от двамата министри - Генчовска и Буяр Османи, има конкретни срокове, които са част от Преговорната рамка. "Има механизъм за контрол на неговото изпълнение. Не е просто един двустранен протокол", каза още Геночвска в отговор на въпроса на БГНЕС "има ли опасност днешният протокол да последва съдбата на първия от 2019г. и той да не се изпълнява.

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов заяви пред БГНЕС, че е притеснен от антиевропейското говорене в РСМ през последните седмици и призова политическият елит и местните медии да тръгнат по пътя на европеизацията на страната.

Министър Генчовска заяви, че днес сме станали свидетели на един много важен момент – проведе се втората междуправителствена комисия.
„В рамките на състоялото се заседание беше обсъдено постигнатото в секторните политики. Има пет работни групи, беше отчетен прогреса. Бяха представени перспективите какво и кога трябва да се свърши в различните области – енергетика, транспорт, култура, строителство и т.н. Най-важният резултат е подписването на Втория протокол. Той съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да се решат много от отворените въпроси“, заяви ръководителят на българската дипломация.
Тя отбеляза, че този Протокол не е документ само по себе си. „Както многократно сме заявявали той е интегрална част от пакета на Френското предложение, имам предвид Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Оттук насетне продължаваме работата на ниво експертни групи с колегите от РСМ с оглед по-добра координация и техните следващи стъпки, които са свързани с промяната на Конституцията на РСМ и вписването на българите не само в основния закон, но и в останалото законодателство“, каза министър Генчовска, която благодари на екипа на МВнР за професионалната работа.

По отношение на официалния език на РСМ МВнР изцяло се съобразява с решението на Народното събрание. „В двустранните си отношения с РСМ България не признава техния език. Нашата позиция е гарантирана такава каквато е формулирана съгласно Договора в целия пакет, за който споменах“, подчерта Генчовска. Българската позиция по този въпрос е ясно заявена и остава непроменена.

Министър Генчовска заяви, че в Протокола е записано, че българите трябва да бъдат включени в Конституцията на РСМ. „Това е условието, което ако бъде изпълнено, започват истинските преговори на РСМ с ЕС. Зависи вече от македонската страна и тяхната политическа воля кога и колко време ще отнеме този процес. Всичко е в техен интерес да приключи колкото е възможно по-бързо“, каза тя.

При насрочване на дата за първата междуправителствена конференция от чешкото председателство РСМ ще има така наречената политическа междуправителствена конференция. „След това тя трябва да стартира, при наличието на необходима политическа воля, процедурата за промяна на Конституцията на страната с цел включване на българите в Конституцията. След като свърши този процес, ще има втора истинска междуправителствена конференция, след която ще започне реално пореговорният процес. Този период зависи от властите в РСМ. Той може да е 3 месеца, както беше с промяната на името на държавата, може да продължи и две години“, заяви Генчовска.

Македонската страна ще има нашата подкрепа, но е важно тя да бъде пожелана от тях, добави ръководителят на българската дипломация. /БГНЕС