Генчовска: Няма промяна в позицията за РСМ, Стоев: Скопие има грешен подход, разчита на натиск

На този етап няма да има промяна в позицията на България спрямо РС Македония, както вече заяви и премиерът Кирил Петков, а и самият Светлан Стоев. Придържаме се към Декларацията на Народното събрание.

Това заяви новият външен министър на България Теодора Генчовска в отговор на въпрос на БГНЕС дали ще има промяна в Рамковата позиция на НС и декларацията на българското правителство относно започването на преговори на РСМ за членство с Европейския съюз. Генчовска отговори на въпроса на БГНЕС при приемането на поста от служебния външен министър Светлан Стоев.

Според самия Стоев през последните месеци македонската страна е водила двойнствена политика в преговорите с нас. Тя разчитала на външен натиск, който не може да доведе до разрешаването на спора помежду ни.

Както виждате през последните дни аз лично не съм коментирал пакета 5+1, както и непрекъснатите изявления на македонската страна, че е предоставен пакета и той трябва да ни удовлетвори, каза Светлан Стоев в отговор на въпроса на БГНЕС дали е удовлетворен от отговорите на македонската страна по този пакет.

"Причините за това са няколко, една от които е, че когато водихме преговори от името на служебното правителство, което представлявах, непрекъснато имаше една двойствена позиция, която се чуваше от политиците от РСМ. Имаше едни, които казваха "Да", на експертно равнище нещата вървят. Ние разговаряме, преговаряме и постигаме резултати. В следващия момент имаше и други политици, които твърдяха, че ние не преговаряме със служебно правителство, защото те нямат мандат, каза Стоев и подчерта: За мен това беше непродуктивната страна от воденото на тези преговори. Да не говорим, че имаше и недипломатични изказвания от рода: Ние не разговаряме с посланика на България в Копенхаген, какъвто съм аз, независимо от това, че в същото време аз съм служебен министър.

"Ако трябва да говорим по какъв начин и как беше връчен отговора от македонската страна на нашите елементи, които бяха дадени от нас още през месец септември и не бяха давани до началото на месец декември - до предаването на тяхната интерпретация на пакета 5+1. Това стана в Рига по време на натовската среща. Това показва, че от една страна се прави всичко възможно за да бъдем поставени на допълнителен натиск до последните дни преди срещата на Европейският съвет, който ще се проведе утре. Но, така или иначе не се решаваше по време на целия период на служебното правителство, поясни Светлан Стоев и добави: За мене това бе най-добрият начин да се постигне съгласие по двустранните въпроси, защото те са част от нашия Договор за приятелство и сътрудничество от 2017 г.

"Мога да Ви кажа, че с чиста съвест предаваме нашият анализ на редовното правителство. Оттук нататък правителството има всички възможности да използва този анализ за продължаване на диалога и да се надяваме, че най-накрая македонската страна ще разбере, че това е въпрос, който не може да бъде решен чрез натиск от вън, а само и единствено чрез двустранен диалог", каза още пред БГНЕС Светлан Стоев.

На Съвета на ЕС в Брюксел противно на някои твърдения България ще бъде представена от президента Румен Радев и нашият посланик в Брюксел. /БГНЕС