Генчовска: Около 1000 български граждани са евакуирани от Украйна

Министърът на външните работи Теодора Генчовска проведе среща с посланика на България в Киев Костадин Коджабашев и с генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов. Външният министър изрази своята признателност и благодарност към българските дипломати за помощта, която оказаха на нашите сънародници при евакуацията им от Украйна.

„Българското посолство в Киев и Генералното консулство в Одеса бяха едни от последните дипломатически представителства, които се евакуираха. Благодаря ви, няма думи с които да се опише оценката за вашата работа“, изтъкна Теодора Генчовска.

Посланикът ни в Украйна Костадин Коджабашев изказа благодарност към МВнР за оказаната подкрепа в тази извънредна ситуация и посочи, че мисията ни там временно е преустановила работа. Евакуацията се оказа едно много тежко пътуване и хората все още се възстановяват от преживяното, допълни той.

И генералният консул в Одеса Светослав Иванов изказа своята благодарност. „Действително съзнавах огромната тежест, тъй като в Одеска област е разположена основна част от нашата диаспора. Това още повече ни мобилизира да работим без почивка и на един дъх. Надявам се и вярвам, че сме успели да покажем най-доброто от нашата дипломатическа служба зад граница“, заяви Светослав Иванов.

По повод продължаващото напрежение в Украйна, министърът на външните работи увери, че е създадена добра организация за евакуация. „Продължаваме да евакуираме българи, както и чужди граждани от Украйна. Към момента около 1000 български граждани вече са евакуирани от територията на Украйна, освен чуждите граждани, които се възползваха от автобусите и организираните влакови композиции", заяви Теодора Генчовска.

Тя сподели, че има много желаещи бесарабски българи, които искат да дойдат в България, посочвайки, че има организирани редовни автобусни линии за тях. "Утре планираме посещение в Молдова. В Кишинев към момента има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Ще използваме възможността, че сме там, за да ги качим на правителствения самолет и да ги евакуираме", подчерта министър Генчовска.

В края на срещата българският външен министър пожела успех на дипломатите ни и ги увери, че МВнР ще продължи да оказва необходимото съдействие. /БГНЕС